Un grup de parlamentari PNL, sosiţi la Oradea cu o săptămână în urmă pentru a asista la dezvelirea statuii lui Ion I.C. Brătianu în parcul omonim, susţine că a fost brutalizat de mascaţi în clubul Black Eagle, deţinut în Pasajul Vulturul Negru de fiul senatorului PNL Bihor Cornel Popa, cel care luna trecută atenţiona chiar de la tribuna Senatului asupra abuzurilor de care dau dovadă organele de control în localurile din Oradea.

Din acest motiv, de altfel, Popa a interpelat-o pe Carmen Dan, ministrul de Interne, în contextul în care Ministerul pregăteşte modificarea legislaţiei privind ordinea publică, deschizând uşa unor abuzuri şi mai mari.

„Intră mascați în localul vizat, filmează clienții, perturbă activitatea, fac percheziții corporale fără niciun mandat, nu se legitimează și pleacă fără a semna în registrul unic de control, în numele unei anchete despre care nu se primesc explicații nici măcar ulterior descinderilor”, susţine senatorul bihorean.

Buletin lipsă

În noile sale demersuri - interpelarea către ministrul de Interne şi o declaraţie în Senat - Cornel Popa dezvăluie că mai mulţi colegi „senatori şi deputaţi prezenți la Oradea, care au ieșit în oraș alături de mine”, dar şi alți orădeni, au fost, săptămâna trecută, victimele unui abuz flagrant al mascaţilor de la Jandarmerie şi Poliţie.

Incidentul, a aflat BIHOREANUL contactându-l pe Popa, a avut loc joi, 24 noiembrie, când parlamentarii PNL ajunşi la Oradea se aflau în clubul Black Eagle, deţinut de fiul său, unde se aflau şi clienţi obişnuiţi. În jurul orei 23, în local a descins un echipaj de mascaţi, care a cerut să fie oprită muzica, să fie aprinse luminile, iar din incintă să nu plece nicio persoană, ulterior unul dintre mascaţi spunând că erau în căutarea unei persoane urmărite, din Serbia.

Brutalizările fizice au început în momentul când unul dintre parlamentari a spus că nu avea asupra sa cartea de identitate, dar şi-a declinat-o: Cornel Şoptică, senator de Botoşani. În acel moment, mascaţii s-au „aprins”: „Am fost bruscați, împinși, agresați verbal, legitimați și trași de sacouri, chiar și atunci când domnii mascați au înțeles că nu putem fi noi cei pe care îi caută în acel local. Un coleg senator a avut îndrăzneala să declare că nu are actul de identitate asupra sa, motiv pentru care a fost persoana cea mai agresată dintre cei de față”, a relatat Cornel Popa atât în interpelarea către ministrul de Interne, Carmen Dan, cât şi în declaraţia politică.  

„Alungă clienţii”

„Ce face Statul? Sperie clienții, îi convinge să stea în case, că în restaurante și baruri se fac razii săptămânale! Iar oameni civilizați, care nu încalcă legea, sunt puși la colț, percheziționați brutal și sfidați în față. Insist aici, pentru că mi s-a părut cu adevărat sfidătoare replica celui care îl legitima pe colegul senator, la auzul că acesta este trimis al românilor în Parlament: și ce dacă ești senator?... Stimați colegi, acest „Şi ce dacă eşti senator” devine la fel de bine „Și ce dacă eşti nevinovat?”. În ochii acestor oameni contează să bifeze că au controlat, că au bruscat și intimidat. Restul sunt detalii... demnitate, uz de forță nejustificat, dreptul de proprietate”, se arată în comunicatul lui Cornel Popa.

„Vă daţi seama, dacă aşa procedează mascaţii cu parlamentari, cum fac cu cetăţenii obişnuiţi, cu turiştii! Noi vrem turişti la Oradea, turiştii frecventează şi localurile publice, unde mascaţii descind cu brutalitate şi îi alungă. Acesta nu este un mod corect de a acţiona. Nu este normal ca nişte oameni ai legii să bruscheze persoane care nu au încălcat legea cu nimic, să le întoarcă mâinile la spate doar pentru că au această putere”, a mai comentat Popa pentru BIHOREANUL.  

De asemenea, parlamentarul a precizat că, „din câte mi-au spus colegii”, aceştia au făcut plângere oficială faţă de modul în care au acţionat mascaţii, săptămâna viitoare urmând să vină la Oradea pentru a face declaraţii, iar pe de altă parte au sesizat şi Comisia pentru abuzuri a Senatului.

Abuz de putere

Atât în interpelarea adresată ministrului de Interne, cât şi în declaraţia făcută în Senat, Cornel Popa atenţionează că mascaţii au încălcat normele legale privind efectuarea percheziţiilor, deoarece acestea trebuie efectuate „cu respectarea demnității, fără a constitui ingerință disproporțională în viața privată”, iar percheziția corporală poate fi făcută numai „în cazul în care există o suspiciune rezonabilă că prin efectuarea unei percheziții corporale vor fi descoperite urme ale infracțiunii, corpuri delicte ori alte obiecte ce prezintă importanță pentru aflarea adevărului în cauză”.

„Aceste articole de lege sunt înțelese după bunul plac de cei care ar trebui să protejeze cetățeanul, nu să-l bruscheze și să-l sperie în timpul său liber, și nu prevăd răspunderi pentru atingerile aduse intimității individului şi proprietății în cazul în care nu se găsește nimic în urma percheziției”, spune senatorul Cornel Popa.

Lege pentru noi abuzuri

În acelaşi timp, parlamentarul liberal atrage atenţia că în această perioadă Ministerul de Interne doreşte modificarea Legii 61/1991, privind ordinea publică, aşa încât abuzurile vor fi şi mai mari, deoarece poliţiştii vor avea dreptul de a pătrunde într-o proprietate fără acordul proprietarului şi fără mandat din partea unui judecător ori a uneri ordonanţe din partea unui procuror, şi totodată vor putea legitima orice persoană care li se pare suspectă, fără ca aceasta să fi săvârşit nicio încălcare a legii.

„Susțin creșterea gradului de siguranță a cetățenilor în segmentul stradal și prevenirea şi combaterea infracționalității. Dar, din experiențele trăite și din exemplele evocate, consider că aceste măsuri extinse vor duce la abuzuri pe care nu le putem tolera în numele siguranței”, mai arată senatorul bihorean în interpelarea către ministrul de Interne, cerându-i lui Carmen Dan să prezinte soluţii şi să răspundă „cum putem păstra în România un mediu de afaceri prietenos, atât pentru clienți cât și pentru antreprenori, cum putem păstra România prietenoasă față de cetățenii săi?”.