După ce sâmbătă preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang, a acuzat că deputatul PNL Florica Cherecheş şi şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean, liberalul Daniel Negrean, ar fi implicat elevii în campania electorală, organizând în parteneriat, pe 9 mai, un festival dedicat Zilei Europei, la care au participat sute de elevi, acuze în urma cărora Negrean a şi fost demis, cei doi acuzaţi au ieşit miercuri într-o conferinţă de presă, ca să dea explicaţii.

Din capul locului, Florica Cherecheş a ţinut să demonstreze că festivalul ce a avut loc vineri n-a fost deloc unul electoral, că a fost la a doua ediţie, că a avut printre parteneri, pe lângă IŞJ Bihor, Primăria Oradea, Teatrul Regina Maria, Filarmonica şi sponsori privaţi, şi că nu putea fi ţinut decât pe 9 mai, pentru că are drept temă Ziua Europei. "Totul a fost făcut de copii pentru copii, vorbim de copii de clase gimnaziale, de 12, 13, 14 ani, care au venit neînsoţiţi de părinţi. Din păcate, acest eveniment a fost pretextul demiterii colegului meu", a spus Cherecheş.

Parlamentarul a arătat că la festival, "un eveniment atât de nevinovat", au urcat pe scenă doar elevi şi actorul-amfitrion Andrian Locovei, ba chiar că niciun politician n-a apărut în zonă. "Chiar dacă doamna Norica Nicolai era în Oradea, am rugat-o ca nici măcar să nu se plimbe pe această stradă", a declarat Cherecheş.

În acelaşi ton, Daniel Negrean a spus că IŞJ Bihor are "sute de parteneriate", cu instituţii publice, asociaţii, ONG-uri sau alte cabinete parlamentare, pentru felurite activităţi extra-curriculare. "Dacă majoritatea elevilor spun că nu le place şcoala, la asemenea activităţi se mobilizează maxim", a declarat Negrean, adăugând şi că partenerii sunt necesari pentru că IŞJ nu are un buget pentru a organiza astfel de activităţi.

Vizavi de acuza adusă de Mang că, printr-un mail, a obligat directorii să trimită o clasă de elevi la festival, Negrean a arătat presei respectivul mesaj, trimis pe 30 aprilie când, a spus el, era în concendiu medical. Potrivit lui Negrean, organizarea festivalului, ca şi a multor alte evenimente, a căzut în sarcina inspectorului responsabil de munca educativă, Florin Negruţiu, care a şi conceput mail-ul şi l-a trimis şcolilor, de pe adresa de e-mail a instituţiei. Nu le-a cerut directorilor să trimită elevi la târg, ci doar să aleagă profesorul responsabil de eveniment şi o singură clasă care să facă un stand, festivalul presupunând că fiecare şcoală prezintă o ţară a Uniunii Europene. "Şcolile doreau să facă două, trei standuri", a explicat Negrean.

Cert este că, demis din funcţie, fostul şef al IŞJ spune că, şi dacă i s-ar fi spus dinainte de debutul festivalului că trebuie să aleagă funcţia sau evenimentul, ar fi susţinut festivalul şi şi-ar fi dat demisia. În plus, nici Negrean, nici Cherecheş nu au fost surprinşi de reacţia PSD-istă după acest festival, arătând că se aşteptau ca liberalul să nu mai rămână pe funcţie, mai cu seamă că în aceste zile toţi inspectorii şcolari liberali din ţară sunt schimbaţi.

Ambii au mai spus, însă, că regretă că cei care îi acuză, în speţă preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang, nu au tăria să recunoască public adevăratul lor scop. "Trebuie ca PSD-ul şi domnul Mang să-şi asume faptul că doresc ca la conducerea Inspectoratului să fie un PSD-ist", a declarat Negrean, arătând că el nu se ruşinează că liberalii l-au pus la şefia IŞJ Bihor.

De asemenea, Cherecheş a spus că PSD-iştii au o dublă-măsură, întrucât tot pe 9 mai şi femeile social-democrate au organizat un eveniment ce a implicat elevii bihoreni, în Parcul Seleuş. În fine, parlamentarul a ţinut să invite jurnaliştii şi orădenii la ediţia festivalului din 9 mai 2015, ca să arate că, fără niciun motiv politic, evenimentul va avea loc şi anul viitor.