Mai mulţi dascăli ai Colegiului Naţional Avram Iancu din Ştei vor boicota luni festivitatea de începere a anului şcolar, aceasta fiind forma de protest pe care profesorii au ales-o nemulţumiţi fiind de noul director adjunct al şcolii, profesorul de sport Manuel Coroiu.

Revolta profilor

Printr-un e-mail remis mass-media, dascălii se plâng că directorul adjunct, care e totodată consilier local PNL în Vaşcău, e un om adus din afara şcolii, strict pe criterii politice. El nu are nicio oră la Colegiul Avram Iancu, ba chiar din contră, predă educaţie fizică la o altă şcoală, Colegiul Tehnic Unirea din Ştei. "Din 29 de cadre didactice, 19 sunt în total dezacord faţă de oportunitatea acestei numiri, 9 se abţin, iar unul este de acord, în persoana soţiei celui numit", se arată în mesajul profesorilor.

Descrisă de dascăli drept "o poveste care n-are nicio legătură cu învăţământul", situaţia e şi mai gravă, deoarece directorul adjunct, numit pe funcţie la 1 septembrie, este în vădită incompatibilitate. Asta pentru că el este vicepreşedintele organizaţiei locale PNL Vaşcău, în timp ce legea le interzice directorilor şi directorilor adjuncţi ai unităţilor de învăţământ să deţină funcţii de conducere în partide. Potrivit articolului 257 din Legea Educaţiei, "directorul şi directorul adjunct din unităţile de învăţământ preuniversitar nu pot avea, pe perioada exercitării mandatului, funcţia de preşedinte sau vicepreşedinte în cadrul unui partid politic, la nivel local, judeţean sau naţional".

Numire politică

"Directorul adjunct în cauză a fost numit după criterii vădit politice, la propunerea organizaţiilor PNL din zonă", acuză dascălii de la "Avram Iancu".

"Am fi considerat mult mai potrivită numirea unui director adjunct dintre cadrele didactice titulare şi cu experienţă ale şcolii, dintre care cele mai multe au gradul didactic II şi I sau îndeplinesc responsabilităţi cum ar fi responsabili de cerc metodic, metodişti ai IŞJ, formatori, membri ai corpului de experţi în management educaţional etc., evitând prin aceasta starea de nemulţumire şi de derută a acestora, fapt care nu va contribui nicidecum la bunul mers al procesului instructiv-educativ dintr-o instituţie care a avut rezultate pozitive atât la examenele naţionale, cât şi la concursurile şcolare la nivel judeţean şi naţional", mai spun profesorii.

Mai reţinut, directorul de la "Avram Iancu", Mircea Matiuţă, spune că înţelege nemulţumirile colegilor săi şi că a remis şi el o adresă Inspectoratului Şcolar, cerând lămuriri, însă că n-a primit încă niciun răspuns.

"Nu e incompatibilitate!"

Contactat de BIHOREANUL, directorul adjunct se detaşează rapid de problemă. "Eu am o numire de la Inspectoratul Şcolar Judeţean, sunt detaşat până la organizarea concursului", zice Coroiu. Întrebat dacă nu i se pare bizar să fie şef într-o şcoală în care nici măcar nu predă, Coroiu evită un răspuns, precizând doar că a predat şi la "Avram Iancu", între anii 2002 şi 2006.

De asemenea, Coroiu zice că nici vorbă să se simtă în incompatibilitate, deşi a recunoscut, cu greu şi fără să înţeleagă de ce i se pun întrebări, că e vicepreşedinte al organizaţiei PNL Vaşcău. "Nu e nicio incompatibilitate dacă eşti pe o funcţie de conducere într-o filială locală de partid", încearcă el să se scuze, dând dovadă astfel că n-a citit niciodată cu atenţie Legea Educaţiei.

Ori una, ori alta

De cealaltă parte, şeful Inspectoratului Şcolar, Daniel Negrean, recunoaşte că Manuel Coroiu - coleg de partid de-al său - este în incompatibilitate. "Eu n-am ştiut că e lider de partid. Dar dacă e aşa, are 15 zile să-şi dea demisia din una din cele două funcţii", a declarat Negrean BIHOREANULUI, uitând că sâmbătă, adică în ziua în care Coroiu nici măcar nu se simţea incompatibil, se împlineau fix 15 zile de la numirea sa ca director adjunct.

Negrean Daniel 02.JPGUlterior, şeful IŞJ a revenit cu o precizare, după ce, susţine el, a avut o discuţie cu adjunctul, în care l-a lămurit că e în incompatibilitate. "În cel mai scurt timp, până luni, domnul Coroiu va lua o decizie", a spus Negrean (foto).

Cât despre faptul că directorul adjunct nici nu predă la "Avram Iancu", Negrean zice că astfel de situaţii se mai întâlnesc, iar în cazul de faţă n-ar fi avut pe cine promova dintre cadrele didactice ale şcolii. "Era o singură persoană care putea fi director adjunct, dar are nişte probleme personale. Aşa că am lăsat la decizia comunităţii locale", zice şeful IŞJ Bihor, fără să lămurească concret cum n-a găsit niciun dascăl din şcoală bun de director adjunct. De asemenea, Negrean nu explică pe şleau care "comunitate locală" a luat decizia: primarul, consiliul local sau cetăţenii din Ştei? Căci, evident, cu profesorii şcolii n-a vorbit...