V-aţi gândit vreodată că aţi putea merge la o seară de vals sau de tango... în parc? Fundaţia Comunitară Oradea îi va invita pe locuitorii oraşului să danseze pe aleile Parcului Libertăţii, un spaţiu verde care recent a intrat în grija ONG-ului.

Pe lângă amenajarea de noi scuaruri cu flori, parcul se va primeni şi cu o instalaţie de sonorizare care va permite organizarea de spectacole, concerte şi seri dansante. Orădenii vor primi libertatea să decidă ce vor să facă aici...

Culoare şi muzică

Cătălin Popa (foto), preşedintele executiv al Fundaţiei Comunitare OradeaDevenit un loc preferat de relaxare în aer liber pentru orădeni, după ce florarul Marius Sabău l-a umplut cu lalele şi crini, Parcul Libertăţii pare că îşi caută locul în viaţa oraşului. După ce florarul a decis să plece din Oradea, Primăria a dat în grija Fundaţiei Comunitare Oradea (FCO), pentru următorii cinci ani, jumătatea de parc cuprinsă între Podul Intelectualilor şi statuia lui Iosif Vulcan, pentru a-l umple în continuare cu mireasmă şi energie. "Vrem ca în parc să se îmbine activităţi de pe trei axe: mediu, cultură şi educaţie", spune Cătălin Popa (foto), preşedintele executiv al fundaţiei.

ONG-ul a cumpărat pianina şi filigoria din parc, pentru ca toţi cei obişnuiţi să cânte şi să asculte muzică aici să nu-şi piardă plăcerea, dar vrea şi să îmbunătăţească locul. În primul rând, prin reamenajarea aleii cu flori în formă de 8 întors, simbolizând infinitul libertăţii, dar şi prin înfiinţarea unui scuar Art Nouveau, în centrul zonei cuprinse între carosabil şi Aleea Anna Marossy.

Copaci la "tratament"

Luna aceasta, 7.490 de fire de flori din diferite specii vor fi sădite în parc, astfel încât în fiecare anotimp altele să prindă viaţă. Dacă iarna vor putea fi admirate brassica şi helleborus, primăvara vor înflori lalele, primule, cerceii doamnei, flori de nu-mă-uita, iar vara şi toamna vor apărea anemonele, gălbioarele, gura leului ori margaretele.

"Ne bucurăm şi suntem onoraţi să ştim că, pe lângă o finanţare primită din partea Lidl România pentru implementarea iniţială a acestui proiect, îi vom avea alături şi pe prietenii noştri de la Eco Bihor, cei care în anii precedenţi au finanţat achiziţia bulbilor şi majorităţii florilor de care orădenii se bucură an de an în acest parc", spune Popa.

Nu vor fi uitaţi nici copacii din parc. Cu sprijinul Episcopiei Romano-Catolice, care are un aparat de "radiografiere" a arborilor, toţi aceştia vor fi diagnosticaţi. "Aşa vom şti ce măsuri să luăm pentru a îmbunătăţi sau menţine starea lor de sănătate", zice reprezentantul ONG-ului.

Program... liber

FCO vrea ca Parcul Libertăţii să fie unul cu adevărat liber. "Vom încuraja organizarea de orice activităţi care se încadrează în cele trei domenii, mediu, educaţie şi cultură", spune şeful fundaţiei.

O instalaţie de sonorizare cu 15 boxe de exterior, identice celor din Disneyland Paris, va fi montată discret în parc. "Ziua, va fi muzică ambientală la un nivel redus, dar în weekend vrem să avem seri de vals, tango, rock’n’roll, şi lumea să danseze pe alee", spune Popa.

În plus, instalaţia le va permite cântăreţilor din Oradea să debuteze ori să se afirme în faţa concitadinilor. "Se pot ţine recitaluri, performance-uri, scenete, orice vor orădenii şi orice poate aduce dinamism zonei. Însă trebuie să fie un dinamism transgeneraţional, atât pentru cei mici, cât şi pentru seniori", explică preşedintele FCO.

Lecţii de reciclare

Parcul Libertăţii va fi şi o şcoală în aer liber pentru orădenii preocupaţi de îngrijirea mediului înconjurător. Aici, curioşii vor putea primi de la specialişti sfaturi despre cultivarea florilor, dar şi despre transformarea deşeurilor vegetale în compost ori despre importanţa colectării selective a deşeurilor.

De altfel, FCO avea în plan să demareze un proiect de educaţie ecologică în tot oraşul, amenajând mici grădini în jurul ţarcurilor cu pubele de gunoi şi învăţându-i pe orădeni cum să arunce deşeurile, cu scopul de a creşte rata de reciclare a oraşului. "Nu am renunţat la idee, dar a apărut oportunitatea cu Parcul Libertăţii şi credem că poate fi locul în care să începem aceste lecţii pentru orădeni", spuen Cătălin Popa.

Primele lecţii şi evenimente în parc vor începe chiar de săptămâna aceasta, pentru că FCO finanţează 9 proiecte pentru tot atâtea asociaţii care şi-au propus diverse activităţi pentru oraş şi oamenii locului, calendarul lor fiind disponibil pe pagina de Facebook a fundaţiei. Fiecare e liber să aleagă ce preferă...