O echipă de zece adolescenţi orădeni, elevi la Liceul Don Orione, îndrumaţi de profesori ai școlii și de episcopul Virgil Bercea, au înfrumuseţat două parcuri din Oradea.

Însoţiţi de episcop

Elevii iau parte la proiectul "Agents of Change" („Agenți ai schimbării”) lansat în urmă cu patru luni la Liceul Don Orione şi coordonat de psihologul Ioana Drugaş. "În primele luni copiii au trecut printr-un proces de dezvoltare personală, au învățat ce înseamnă să fii un agent al schimbării în comunitate, iar apoi au fost încurajați să vină cu idei pentru a schimba unele zone din oraş", a explicat pentru BIHOREANUL, Ioana Drugaş.

După ce au încercat să identifice care sunt zonele din oraș care ar avea nevoie de o altă înfățișare, au decis să înfrumuseţeze două spaţii verzi: Parcul 1 Decembrie, frecventat în special de tineri, şi parcul din Piaţa Devei, din cartierul Ioşia, unde se află şi un complex medical, frecventat de persoanele vârstnice.

Adolescenţii, însoţiţi de câţiva profesori, de episcopul greco-catolic Virgil Bercea, dar şi de actorul orădean Sebastian Lupu, au ajuns joi în parcul din cartierul Ioşia, unde împreună au tuns iarba, au plantat lavandă, au montat un gard din lemn, au decorat aleea cu citate insipraţionale și au amplasat în staţia de autobuz din apropiere scaune colorate, făcute din roţi de maşină. 


(Sursa foto: Facebook - Agents of Change for Oradea)

"Prin acţiunea de înfrumuseţare şi însufleţire a acestei zone, dorim să le aducem zâmbetul pe buze persoanelor vârstnice, amintindu-le că nu uităm tradiţia şi valorile pe care dânşii ni le-au transmis", a spus Sofia Lupşa, elevă în clasa a X-a şi membră în proiectul "Agents of Change".

Cu lucruri mici

Vineri, adolescenții au mers în Parcul 1 Decembrie, unde, în spatele statuii Eroului Necunoscut, au tuns iarba şi au aşezat patru decoraţiuni făcute din bucăţi mari de lemn şi roţi de căruţă, sculptate astfel încât să formeze cuvintele "Oradea", "Hope" ("Speranţă"), "Love" ("Iubire") şi "Home" ("Acasă").

Voluntarii "Agents of Change" au agățat panglici colorate, iar la final au lansat cu toții baloane. 

Decoraţiunile din lemn vor rămâne în Parcul 1 Decembrie, fiind îngrijite de adolescenții voluntari.

"Deocamdată activităţile echipei s-au încheiat în acest an şcolar, dar din septembrie vrem să căutăm din nou zone pe care să le înfrumuseţăm", a mai spus Ioana Drugaş.