În urmă cu 111 ani, pe 18 martie 1906, Traian Vuia făcea primul zbor din lume cu un avion autopropulsat, iar liceenii colegiului orădean care poartă numele inventatorului român au marcat, luni, această aniversare.

După ce au vizionat un scurt film despre invenţia lui Vuia şi cum a ajuns românul un pionier al aviaţiei mondiale, elevii au aflat de la colegi de-ai lor din clasele a IX-a E şi a XI-a D cum arăta aparatul de zbor.

Folosindu-se de imaginile care se găsesc în arhivele online, liceenii au realizat trei machete ale avionului ce a avut numele oficial Vuia I şi porecla "Liliacul", din cauza formei sale, pe care le-au prezentat colegilor şi profesorilor. Liceenii au folosit, ca materie primă, materiale textile, beţe de frigărui şi silicon, reuşind să facă machete fidele.

Apoi, liceenii au aruncat de la geam avioane de hârtie şi au depus flori la bustul inginerului Traian Vuia amplasat în faţa Colegiului. În toată acţiunea lor, elevii au fost ajutaţi de profesorii Vasile Bunea, Mariana Cotuţiu şi Simona Lăcătuşu, dar şi de directoarea Daniela Vîlceanu.