Rectorul Universităţii din Oradea, Cornel Antal, a anunţat miercuri că, deşi Ministerul Educaţiei nu a elaborat încă metodologia cadru pentru admiterea în anul universitar 2011-2012, Legea Educaţiei obligă universităţile să realizeze metodologia proprie cu cel puţin şase luni înainte de admitere. Universitatea din Oradea şi-a elaborat metodologia şi a publicat-o pe site-ul propriu, cu amendamentul că odată ce Ministerul va face publică metodologia cadru, regulamentul s-ar putea modifica. "Singurul lucru care ar putea apărea este obligativitatea probei scrise, nu concurs de dosare", a precizat Antal.

Târgul de facultăţi

Potrivit regulamentului Universităţii din Orada, admiterea la învăţământul superior de licenţă se va realiza la 11 din cele 18 facultăţi în baza unui concurs de dosare. Facultăţile de Arhitectură şi Construcţii, de Educaţie fizică şi Sport şi de Istorie, Geografie şi Relaţii Internaţionale au anumite specializări la care se realizează probe eliminatorii. În schimb, la facultăţile de Medicină şi Farmacie, Arte Vizuale, Muzică şi Teologie Ortodoxă, candidaţii vor susţine la admitere diferite teste.

O noutate pentru admiterea la licenţă din acest an este că Facultatea de Arte Vizuale va avea o nouă specializare: Modă şi design vestimentar.

Pentru admiterea la master, singurele facultăţi care au probe sunt cele de Arte Vizuale, Muzică şi Ştiinţe Socio-Umane, în timp ce la restul facultăţilor admiterea se face pe bază de concurs de dosare.

Pentru a promova programele Universităţii, vineri va avea loc ediţia a IV-a a Târgului de ofertă educaţională, unde fiecare facultate în parte îşi va prezenta oferta. Târgul se va ţine la Sala de Jocuri Sportive a Universităţii între orele 13 şi 16 şi sunt aşteptaţi atât elevii din anii terminali de liceu, cât şi studenţii care vor să-şi continue studiile de licenţă.

Propuneri de şefi

Pe de altă parte, rectorul a anunţat tot miercuri noi propuneri pe care Senatul Universităţi le-a făcut managerilor de spitale din Oradea privind şefii de secţii clinice. "Decizia o dă managerul spitalului, la propunerea Senatului", a explicat Antal.

Astfel, la Spitalul Clinic Municipal Gavril Curteanu, pentru funcţia de şef de secţie la Psihiatrie a fost propus doctorul Gavril Cornuţiu, pentru Hematologie Otilia Labău, iar pentru şef de secţie la Neurologie Ana Maria Jurcău. La Spitalul Clinic Judeţean, Dumitru Mohan a fost propus şef de secţie la secţia Neurochirurgie.

Ioana Roxana Rotar - gimnasta din Oradea la Romanii au Talent.JPGSportivi de lăudat

În cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, prorectorul Iacob Hanţiu a ţinut să felicite sportivii Clubului Universitar care fac cinste antrenorilor lor. Printre aceştia, Cornelia Deiac, atleta care a participat la Campionatul European de Atletism şi care, din cauza unei accidentări, s-a clasat numai pe locul şapte.

Antrenoarea secţiei de gimnastică ritmică, Anca Sabău, prezentă şi ea în conferinţă de presă, le-a lăudat pe alte două sportive: Andrada Anton şi Ioana Rotar (foto). Cea din urmă a devenit cunoscută în faţa publicului românesc după ce a participat la emisiunea "Românii au talent" cu un număr impresionant de contorsionism. Antrenoarea a spus despre ambele gimnaste că au potenţial, Andrada Anton reuşind chiar să ducă drapelul României la Campionatul European, dar şi la cel Mondial.