Lider mondial în tehnologie, Samsung a făcut un studiu printre elevii liceelor din Oradea, investigându-le interesele vocaţionale, competenţele şi elementele de personalitate. Intitulat "Samsung Trends of Tomorrow", studiul a presupus trei tipuri de teste, completate în total de aproape 8.000 de elevi din zece oraşe româneşti.

Potrivit unui comunicat transmis marţi de Samsung, cercetarea a scos la iveală că tinerii din Oradea au interese vocaţionale spre zonele sociale şi profesiile independente.

Cei mai mulţi dintre elevii bihoreni, 18,8%, au declarat că meseria de avocat este perspectiva lor de carieră, în timp ce al doilea job preferat de liceenii din oraş este cel de farmacist (10,3%). O altă zecime dintre elevi vor să se facă actori.

Apropierea de graniţa cu Ungaria i-a determinat pe 6% dintre liceenii orădeni vor să se facă ofiţeri de frontieră.

Din studiu reiese şi că peste o treime (35,4%) din tinerii testaţi sunt interesaţi de zona antreprenorială, mai mult decât oricare altă arie, şi sunt atraşi de ideea de a lucra pentru sine. Aceştia sunt şi tinerii care au interese culturale mai ridicate decât ceilalţi şi sunt mai deschişi spre noutăţi, în general, şi mai interesaţi de obţinerea de noi cunoştinţe şi deprinderi. În plus, aceştia au înregistrat scoruri IQ peste medie şi au cele mai ridicate abilităţi în zona numerică, de lucru cu cifrele, fapt care îi recomandă pentru activităţi din domeniul IT şi digital.