Consiliul Judeţean Bihor a anunţat, joi, lansarea licitaţiei pentru proiectarea şi executarea unui nou drum de legătură între Oradea şi Sânmartin, ce urmează să funcţioneze şi ca centură rutieră a comunei, anunţul privind licitaţia fiind publicat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP).

"Centura va ocoli localitatea Sânmartin şi staţiunea Băile Felix, asigurând o cale sigură şi rapidă pentru toate categoriile de autovehicule aflate în tranzit, traficul desfăşurându-se în prezent prin centrul localităţilor, pe DN76", arată un comunicat al CJ Bihor.

Noua şosea va avea o lungime de 5,7 kilometri, la care se adaugă bretele rutiere de legătură de peste 2 kilometri. Lăţimea drumului va fi de 10 metri, cu două benzi de circulaţie, câte una pe sens, iar de-a lungul acestuia este prevăzută şi o pistă pentru biciclişti cu o lăţime de 3 metri.

Traseul va porni din Oradea, din strada Iancu de Hunedoara (din zona intersecţiei cu centura municipiului), şi va ocoli atât localitatea Sânmartin, cât şi staţiunile Băile 1 Mai şi Băile Felix, făcând joncţiunea cu DN 76 Oradea – Deva în zona intersecţiei cu drumul spre Cordău.

Pe cei 5,7 kilometri vor fi realizate şi trei poduri, două pasaje supraterane, un viaduct şi trei intersecţii giratorii. Suplimentar, pentru a asigura conectarea dintre DN76 şi noua şosea de centură, este prevăzut şi un drum de legătură de aproximativ 900 de metri lungime, în dreptul giraţiei de la intrarea în localitatea Sânmartin, în zona "cartierului ANL". 

Firmele interesate să depună ofertele o pot face până în 17 februarie 2022, iar valoarea estimată a proiectului este cuprinsă între 154,516 milioane şi 169,967 milioane lei (echivalentul a până la 34 milioane euro).

Finanţarea va fi asigurată din fonduri europene, prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014 – 2020, iar durata de realizare a centurii este de 17 luni, din care 3 luni proiectarea şi 14 luni execuţia.

Proiectul noii şosele a fost iniţiat de preşedintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, la începutul acestui an, în luna martie aleşii bihorenilor aprobând pentru construirea ei un parteneriat cu CNAIR (Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere din România).

Prin astfel de parteneriate, CJ Bihor va construi drumuri de legătură şi între Oradea şi alte comune din Zona Metropolitană - Oşorhei, Nojorid, Sântandrei, Biharia şi Paleu.