Liderii ACL Bihor, Gavrilă Ghilea şi Cornel Popa, au susţinut, marţi, prima conferinţă de presă după primul tur al alegerilor prezidenţiale, mulţumind tuturor celor care s-au prezentat la vot.
Ei au subliniat faptul că Klaus Iohannis a obţinut aproape 95.000 de voturi în judeţ, "aproape dublul celui obţinut la alegerile europarlamentare de cele două filiale bihorene PNL şi PDL la un loc", după cum a precizat Ghilea.
"Scuzele" PSD
În acest context, preşedintele PDL Bihor a afirmat că "prin prisma ultimelor declaraţii ale liderilor PSD Bihor, această formaţiune trăieşte într-o realitate paralelă dacă se amăgeşte că rezultatul, altminteri modest, pe care l-a obţinut duminică ar fi fost influenţat de voturile etnicilor maghiari, direcţionate în masă către candidatul ACL Klaus Iohannis".
Ghilea a afimat că acest lucru nu se doveşte a fi adevărat. Acesta a explicat că, în 2009, Kelemen Hunor a obţinut puţin peste 39.000 de voturi în Bihor, la o prezenţă de 53% la urne. În 2014, acesta a reuşit să strângă circa 30.000 de voturi, însă candidatul PPMT, Szilagyi Zsolt, a primit şi el circa 7.000 de voturi.
"Ţinînd cont şi de prezenţa mai redusă la urne decât în urmă cu 5 ani, obţinem aproximativ acelaşi procent - circa 14% - exprimat de alegătorii de naţionalitate maghiară. Rezultă, deci, că voturile cu care alegătorii maghiari l-ar fi creditat duminică pe candidatul ACL nu au existat decât în închipuirea liderilor PSD Bihor, care le folosesc probabil ca scuză a rezultatelor mediocre în faţa conducerii centrale a partidului", a spus Gavrilă Ghilea.
"Îi mulţumesc domnului Mang că ne-a deschis ochii, nu ştiam că ne votează pe rupere ungurii", a glumit preşedintele PNL Bihor, Cornel Popa, adugând însă, pe un ton serios, că-i aşteaptă pe etnicii maghiari să-l voteze pe Klaus Iohannis în turul al doilea, "pentru că au în cine crede".
Muncă de convingere
În cadrul conferinţei de presă, cei doi lideri ai ACL Bihor au comentat şi rezultatele primului tur din judeţ. Deşi în comunele în care primarii au trecut la PSD candidatul ACL a pierdut, Gavrilă Ghilea a văzut partea plină a paharului.
"În unele comune conduse de primari ademeniţi cu promisiuni guvernamentale - Săcădat, Borod, Dobreşti, etc. - ACL îşi menţine un semnificativ bazin electoral, realizând un număr însemnat de voturi, ceea ce demonstrează că primarii trec, dar electoratul rămâne. Am obţinut în fiefurile tradiţionale ale PDL - Sînmartin, Sîntandrei, Olcea, Lunca, Rieni, Curăţele - dar şi în unele comune conduse de primari PNL - Cociuba Mare, Vârciorog, Oşorhei, Nojorid - scoruri de forfait, umilitoare pentru un PSD care a bătut din poartă în poartă cu sacul de pomeni în spinare şi cu pliantul cu minciuni", a spus Gavrilă Ghilea.
La rândul său, Cornel Popa a afirmat că mulţi vârstnici au votat cu PSD după "minciuna sfruntată" lansată de acest partid cum că Klaus Iohannis ar vrea să le taie pensiile. "În aceste două săptămâni vom avea de lucrat, de ieşit în stradă şi de discutat cu oamenii pentru a-i convinge că Iohannis nu le va tăia pensiile", a spus Popa, precizând şi că PNL-iştii şi PDL-iştii trebuie să-şi "scoată din cap lejeritatea" şi să facă o campanie eficientă.
"Ne-am căsătorit prost..."
Cei doi preşedinţi de filiale au cerut bihorenilor să iasă la vot în turul al doilea şi să arate că-şi doresc o schimbare şi nu "ciuma roşie". Întrebat de jurnalişti cum comentează faptul că, în 2012, PNL s-a aliat cu această "ciumă roşie", Cornel Popa a afirmat: "Ştiţi, de multe ori, omul se mai căsătoreşte şi la vrerea părinţilor. Noi din cauza tătucilor noştri ne-am căsătorit prost, dar divorţarăm. Suntem acum la o căsătorie normală...".
Pe de altă parte, în cadrul conferinţei de presă, senatorul Gavrilă Ghilea a cerut Instituţiei Prefectului Bihor să organizeze turul al doilea "aşa cum prevede Legea electorală" şi "să nu mai avem cazuri în care preşedinţii ori locţiitorii secţiilor de votare sunt membri de partid".
Citiţi pe această temă şi articolul "Gata să fure! Activişti PSD şi rude de-ale lor, puşi abuziv la conducerea secţiilor de votare"