Preşedintele ALDE Bihor, Traian Bodea, în acelaşi timp vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Bihor, a criticat, miercuri, într-o conferinţă ţinută la sediul partidului, majorarea impozitelor în Oradea cu 20% şi creşterea preţului gigacaloriei la 225 lei.

Bodea spune că deciziile primarului Ilie Bolojan sunt "pripite" şi că acesta nu se gândeşte la populaţia săracă, ci doar la investiţii.

Liderul ALDE Bihor consideră că, deşi a primarul Ilie Bolojan a susţinut că majorările sunt determinate de o viitoare scădere a veniturilor la bugetul Oradiei după scăderea impozitului pe venit de la 16% la 10%, acestea puteau fi evitate.

"Alte oraşe, precum Cluj şi Braşov, nu au mers pe ideea unor majorări atât de substanţiale", a spus Bodea, adăugând că acestea "nu sunt motivate temeinic". În schimb, putea să fie aleasă şi o altă cale de a diminua impactul viitoarelor scăderi ale veniturilor la buget. "O soluţie alternativă ar fi putut fi prelungirea duratei investiţiilor din oraş cu un an sau doi, eşalonarea lor pe perioade mai lungi".

Liderul ALDE a spus că nu sugerează că investiţiile ar trebui sacrificate, dar ar putea fi făcute mai lent pentru ca impactul asupra populaţiei să nu fie atât de mare. "Există o bună parte a populaţiei în Oradea, pensionari, familii mai sărace, care va resimţi din plin aceste majorări", a spus Bodea.

Totdată, politicianul a subliniat că majorările s-au propus şi decis prea repede. "Este posibil ca în martie anul viitor să se constate că veniturile la bugetul Oradiei nu scad sau scad foarte puţin ca urmare a diminuării impozitului pe venit, deoarece salariile vor creşte, deci suma impozitată va fi mai mare", a adăugat preşedintele ALDE Bihor.

În concluzie, Traian Bodea consideră că, prin măsurile sale, primarul Ilie Bolojan nu se gândeşte la bunăstarea populaţiei, ci doar la realizarea unor obiective de infrastructură. "Nu zice nimeni să nu investeşti în municipiu, dar să nu pedepseşti oamenii pentru că tu ai o viziune", a spus liderul ALDE.