Tensiunile escaladează în Orientul Mijlociu. Liderul politic al Hamas, Ismail Haniyeh, a fost ucis în Iran, au anunțat miecuri atât gruparea militantă palestiniană Hamas, cât și Gărzile Revoluționare ale Iranului în comunicate separate, conform Reuters.

Reprezentanții Hamas spun că a fost „o lovitură sionistă” și anunță că se vor răzbuna, în timp ce liderul suprem al Iranului transmite că „îi va face pe ocupanții teroriști să regrete actul lor laș”. 

Atac cu o rachetă ghidată

Ismail Haniyeh a fost ucis într-un „raid sionist perfid asupra reşedinţei sale din Teheran”, se arată într-o declaraţie remisă de facţiunea islamistă, care deplânge moartea liderului său, potrivit Reuters și News.ro.

„Fratele, liderul nostru, mujahedinul Ismail Haniyeh, liderul mişcării, a murit într-o lovitură sionistă asupra cartierului său general la Teheran după participarea sa la învestirea noului preşedinte iranian Massoud Pezeshkian", se arată într-un comunicat al Hamas.

„Reşedinţa lui Ismail Haniyeh, şeful biroului politic al Rezistenţei islamice Hamas, a fost lovită în Teheran şi, în urma acestui incident, el şi una dintre gărzile sale de corp au fost martirizaţi”, se arată, totodată, pe site-ul de știri Sepah al Corpului Gardienilor Revoluţiei Islamice.

Potrivit unor informații, locuința în care se afla a fost lovită de o rachetă ghidată. 

Liderul Hamas Ismail Haniyeh se afla la Teheran pentru că, marți, a asistat la depunerea jurământului noului preşedinte iranian, Massoud Pezeshkian, în faţa Parlamentului.

Iran, stat aliat al palestinienilor, nu recunoaşte statul israelian. De altfel, în timpul discursului său de învestire de marţi, Massoud Pezeshkian, un reformator, a denunţat „crimele Israelului pe teritoriul palestinian”, în timp ce iranienii prezenţi la ceremonie scandau „Moarte Israelului! Moarte Americii!”.

Catalogat drept terorist de SUA și Israel, considerat drept pragmatic și relativ moderat, în comparație cu alte figuri mai radicale ale Hamas, Ismail Haniyeh a avut un rol major în consolidarea capacității de luptă a organizației sale, în parte prin cultivarea relațiilor cu Iranul, informează Reuters, BBC și The Guardian, citate de presa centrală. 

Pe de altă parte, zece membri ai familiei liderului Hamas Ismail Haniyeh au fost ucişi, în 25 iunie, într-un atac israelian în Tabăra de Refugiaţi Al-Shati din oraşul Gaza, notează Hotnews.ro.

„Vor regreta actul lor laș”

Asasinarea liderului Hamas este un „act de laşitate care nu va rămâne nepedepsit”, a declarat Moussa Abu Marzouk, înalt oficial Hamas, citat de Al-Aqsa TV, televiziunea condusă de Hamas, conform Digi24.ro.

Sami Abu Zuhri, înalt oficial Hamas a afirmat, la rândul său: „Acest asasinat al fratelui Haniyeh de către ocupaţia israeliană este o escaladare gravă care urmăreşte să frângă voinţa Hamas şi voinţa poporului nostru şi să atingă scopuri false. Confirmăm că această escaladare nu îşi va atinge obiectivele. Hamas este un concept şi o instituţie şi nu persoane. Hamas va continua pe această cale indiferent de sacrificii şi suntem încrezători în victorie.”

De asemenea, Mohammed Ali al-Houthi, şeful Comitetului Revoluţionar Suprem Houthi din Yemen a declarat: „Ţintirea lui Ismail Haniyeh este o crimă teroristă odioasă şi o încălcare flagrantă a legilor şi a valorilor ideale”.

Liderii Iranului, stat pe al cărui teritoriu s-a petrecut atactul, au făcut la rândul lor amenințări. 

Iranul „își va apăra integritatea teritorială, demnitatea, onoarea și mândria și îi va face pe ocupanții teroriști să regrete actul lor laș” de asasinare a liderului Hamas Ismail Haniyeh la Teheran, a declarat miercuri președintele Masoud Pezeshkian.

Totodată, răzbunarea asasinării liderului Hamas Ismail Haniyeh este „datoria Teheranului”, deoarece a avut loc în capitala iraniană, după cum a declarat miercuri liderul suprem al Iranului, Ali Khamenei. Acesta a mai spus că Israelul a oferit motive pentru o „pedeapsă aspră”.

Lider Hezbollah, eliminat 

Conform Hotnews.ro, a fost al doilea asasinat major atribuit Israelului în doar câteva ore, după o lovitură din Beirut care l-a ucis pe un lider militar al Hezbollah, grupare islamistă din Libia.

În acest caz, oficiali israelieni au anunțat că l-au ucis pe înaltul comandant militar al Hezbollah, Fuad Shukr.

Pe de altă parte, Israelul nu a comentat încă oficial uciderea lui Ismail Haniyeh, însă foști oficiali militari israelieni au lăudat miercuri dimineață la televiziunea națională cele două operațiuni care i-au vizat pe șefii Hezbollah și Hamas, chiar dacă au semnalat în același timp îndoieli cu privire la strategia pe termen lung a Israelului, scrie New York Times.

Premierul Benjamin Netanyahu va convoca astăzi cabinetul de securitate, a anunțat biroul său.

În paralel, ministrul apărării Yoav Gallant a fost citat în timp ce le spunea militarilor de la o baterie a sistemului de apărare antirachetă cu rază lungă de acțiune Arrow: „Nu ne dorim război, dar ne pregătim pentru toate posibilitățile”. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!