Liderul grupării Stat Islamic, Abu Bakr al-Baghdadi, a fost vizat de o operaţiune militară în Siria şi ar fi fost ucis, relatează presa americană, cu câteva ore înainte de un anunţ "foarte important" pe care urmează să îl facă preşedintele Donald Trump, scrie site-ul stirileprotv.ro.

Potrivit CNN şi ABC, al-Baghdadi a murit într-o operaţiune a armatei americane în nord-estul Siriei. CNN a precizat că sunt în derulare teste care să confirme oficial moartea liderului grupării jihadiste responsabile de multiple atentate sângeroase în întreaga lume.

Potrivit unui oficial citat de ABC, văzându-se în pericol, liderul ISIS şi-ar fi detonat vesta plină cu explozivi, pentru a se sinucide.

De asemenea, două surse irakiene de securitate au declarat duminică pentru Reuters că Irakul a fost informat de surse din Siria că Abu Bakr al-Baghdadi a fost ucis. "Sursele noastre din Siria au confirmat pentru echipa de agenţi de informaţii irakieni însărcinată cu urmărirea lui al-Baghdadi că acesta a fost ucis alături de bodyguardul personal la Adlib, după ce locul în care se ascundea a fost descoperit, când a încercat să îşi scoată familia din Idlib, spre graniţa cu Turcia", a spus una dintre surse.

Pentagonul a refuzat orice declaraţie, dar preşedintele american Donald Trump a scris pe Twitter că va face de la Casa Albă un anunţ "foarte important" duminică dimineaţa. "Tocmai s-a întâmplat ceva foarte important", a scris Trump.

UPDATE:

Într-o conferinţă de presă susţinută duminică, preşedintele SUA a confirmat moartea lui Abu Bakr al-Baghdadi

„Noaptea trecută a fost o seară minunată pentru Statele Unite şi pentru restul lumii. Un lider crud al terorismului a fost eliminat. Oameni nevinovaţi nu vor mai avea de suferit de pe urma lui. A murit ca un câine, a murit ca un laş. Lumea este acum un loc mai sigur fără el. Dumnezeu să binecuvânteze America”, a spus Trump, citat de adevarul.ro.

„Abu Bakr al-Baghdadi a murit după ce a ajuns la capătul unui tunel, a plâns, a plâns şi a urlat până la sfârşit. Locul fusese deja curăţat până în acel moment. 11 copii au fost mutaţi din casă înainte de atac, însă Abu Bakr al-Baghdadi s-a aruncat în aer când a ajuns la capătul tunelului, în timp ce era urmărit de trupele americane“, a mai spus preşedintele Americii.

Liderul terorist a murit împreună cu cei trei copii ai săi, pe care el însuşi i-a condus la moarte, după cum a declarat Trump.