După ce timp de câteva săptămâni presa din toată lumea a vehiculat că ar fi murit, dată fiind absența îndelungată din viața publică, liderul nord-coreean Kim Jong-un ar fi participat vineri la inaugurarea unei fabrici de îngrăşăminte, raportând astfel prima apariţie publică a liderului de la Phenian după trei săptămâni de absenţă în care zvonurile privind starea sa de sănătatea au proliferat.

"Liderul suprem Kim Jong-un taie panglica cu ocazia inaugurării uzinei de îngrăşăminte fosfatice din Sunchon", scrie agenţia nord-coreeană de ştiri, citată de Digi24.

Conform sursei citate, la ceremonie "toţi participanţii au strigat ura!" când a apărut liderul nord-coreean precizând că, după ceremonie, Kim a vizitat fabrica şi a fost "informat despre procesul de producţie".

Potrivit Agerpres, un oficial a negat duminică speculațiile privind starea de sănătate a acestuia, spunând că liderul nord-corean nu pare să fi fost supus unei intervenţii chirurgicale.

„Au existat relatări ale presei care speculau despre operaţiile preşedintelui Kim, menţionând o schimbare a modului în care acesta merge”, a declarat reporterilor un înalt oficial al Casei Albastre (preşedinţia sud-coreeană), spunând că administraţia prezidenţială consideră acest lucru ca nefiind adevărat.

Întrebat dacă liderul nord-coreean nu a trecut nici măcar printr-o procedură medicală relativ moderată, oficialul a răspuns afirmativ. Vorbind sub condiţia anonimatului, acesta a refuzat totuşi să dezvăluie motivul pe care se bazează această apreciere.

Liderul nord-coreean nu a mai apărut în public după data de 11 aprilie, când a prezidat o întâlnire a biroului politic a Partidului Muncitoresc, partidul unic din Coreea de Nord. A doua zi, mass-media oficiale anunţau că acesta a inspectat avioane de vânătoare la o bază militară.

Semnele de întrebare referitoare la starea de sănătate a liderului Kim Jong-un s-au înmulţit după ce i s-a remarcat absenţa de la ceremoniile din 15 aprilie, considerată cea mai importantă dată din calendarul politic nord-coreean deoarece în această zi întreaga ţară celebrează naşterea fondatorului regimului, Kim Il Sung, bunicul actualului lider.

Pentru a contracara zvonurile, pe 26 aprilie, consilierul special pentru securitate naţională al preşedintelui sud-coreean Moon Jae-in a anunţat că liderul nord-coreean Kim Jong-un este "viu şi sănătos".