Preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang, şi-a exprimat, vineri, printr-un comunicat de presă nemulţumirea faţă de faptul că primarul Ilie Bolojan ar urma să candideze la preşedinţia Consiliului Judeţean Bihor, funcţie pe care o ţinteşte şi pesedistul.

Încă înainte ca Bolojan să anunţe oficial că intră în cursă, Mang susţine că prin această mutare Bolojan dovedeşte că "are apucături de mic jupân de provincie" şi că vrea să deţină puterea atât în Oradea cât şi în judeţ. 

"Printr-un interpus docil..."

"Candidatul Ilie Bolojan a confirmat astăzi, prin declaraţiile date presei centrale (n.r. – edilul Oradiei a declarat că este posibil să candideze la şefia CJ Bihor, unde "stânga a fost întotdeuna prezentă şi a avut o prestaţie mediocră"), că are apucături de mic jupân de provincie, care nu are nicio legătură cu democraţia şi care urmăreşte un singur ţel: puterea personală absolută. Vrea să rămână şef la Oradea printr-un interpus docil (n.r. – viceprimarul Florin Birta, care va candida la funcţia de primar), dar vrea să pună mâna şi pe puterea de la judeţ", şi-a început liderul PSD Bihor comunicatul. 

Ioan Mang spune că peneliştii vor ca, astfel, Consiliul Judeţean Bihor să devină "o anexă a Primăriei Oradea". Or, acest lucru nu ar trebui să se întâmple, căci judeţul are "nevoie de un alt stil de conducere, bazat pe dialog şi parteneriat".

Preşedintele PSD Bihor îl "împunge" pe Ilie Bolojan, transmiţându-i – prin comunicat – că au existat perioade în care PNL a avut şi conducerea Primăriei Oradea, şi pe cea a CJ Bihor, dar fără rezultat: "Dacă tot vorbeşte de mediocritatea stângii, îi aduc aminte lui Ilie Bolojan că Dreapta şi PNL au mai condus judeţul Bihor şi cam degeaba. În aceea perioadă, domnia sa a fost primar, iar Radu Ţîrle şi Popa Cornel au fost preşedinţi. Şi aşa "bine" au colaborat între ei peneliştii, încât, la final, nu au avut nicio realizare notabilă împreună".

Situaţia de la aeroport... vina lui Bolojan

Cum în declaraţia dată presei centrale Ilie Bolojan a enumerat printre eşecurile actualei conduceri a CJ Bihor, din care şi PSD face parte, situaţia de la Aeroportul Oradea, Ioan Mang i-o întoarce spunând că nici după implicarea Primăriei Oradea nu s-a schimbat nimic. "În ceea ce priveşte Aeroportul din Oradea, de un an de zile, Ilie Bolojan şi PNL Bihor au conducerea acestei regii, prin Consiliul de Administraţie pe care şi l-au dorit. Câte curse externe au adus la Oradea? Zero! Nu au fost în stare de nimic, nici măcar să demareze concursul pentru ocuparea postului de director. Şi atunci ei vorbesc despre dezvoltare şi curse externe? Cât tupeu!", a transmis Mang. 

Liderul PSD Bihor susţine că în ultimii patru ani CJ Bihor a făcut "tot ce i-a stat în putinţă pentru dezvoltarea aerogării", enumerând modernizarea terminalului vechi, realizarea terminalului nou (inaugurat cu o întârziere de doi ani). "Nu trebuie să uităm că, sub actuala conducere a Consiliului Judeţean, în anii 2017 şi 2018, Aeroportul din Oradea a avut una dintre cele mai spectaculoase creşteri a numărului de pasageri nu doar din România dar şi din Europa. Consiliul Judeţean nu putea face însă un lucru la Aeroportul din Oradea: nu avea voie să plătească biletele de avion ale călătorilor. Ne interzicea atât legislaţia românească cât şi Comisia Europeană, transportul aerian având caracter comercial şi nu public. Acum însă, în noua conjunctură economică, de criză mondială, Uniunea Europeană a devenit mai permisivă şi anul acesta Consiliul Judeţean Bihor va putea subvenţiona biletele de avion", justifică Mang. 

"Ca pe vremea comuniştilor"

Ioan Mang susţine că faptul că aeroportul a rămas fără nicio cursă externă nu e vina CJ Bihor, ci a fost o decizie a companiilor aeriene.

"Cursele nu au mai fost rentabile din punct de vedere financiar! Iar aici, o mare parte din vină o are şi Primăria Oradea, care de 12 ani îi ţine pe orădeni cu salariile cele mai mici din ţară. Când tu, ca primărie, te lauzi cu parcuri industriale unde orădenii câştigă salariul minim pe economie, te mai miri că aceştia nu cumpără suficiente bilete de avion astfel încât să merite pentru companii să opereze de pe acest aeroport? Acesta e adevărul pe care Ilie Bolojan uită să îl spună!", a transmis vicepreşedintele CJ.

În fine, Ioan Mang şi-a arătat din nou mâhnirea faţă de viitoarea candidatură a lui Ilie Bolojan la Consiliul Judeţean Bihor, acuzându-l pe acesta să grea "o gândire unică", "ca pe vremea comuniştilor".

"PNL şi Ilie Bolojan nu vor o conducere unitară a judeţului. De fapt, ei vor o conducere unică. Şi o gândire unică. Ca pe vremea comuniştilor! Ca un adevărat politruc, Ilie Bolojan vrea să fie prim-secretar al judeţului. Şi ca un adevărat lider comunist, el ar lăsa scaunul de primar moştenire partidului său unic. Desigur, spre "binele" orădenilor, care ar fi scutiţi de problema alegerilor", a încheiat Mang.