Preşedintele filialei Oradea a Asociaţiei Tinerilor Maghiari din Transilvania, Csomortanyi Istvan, a spus luni, într-o conferinţă de presă, că autorităţile sunt nepăsătoare faţă de monumentele din Oradea, cel mai clar exemplu reprezentându-l demolarea fără aviz a Morii cu aburi Emilia de pe strada Mihai Viteazul nr. 6, lângă Sinagogă.

"Am făcut mai multe investigaţii cu privire la acest obiectiv şi am constatat că, deşi este în procedura de clasare a monumentelor, Moara a început să fie demolată din primăvară. Totul se desfăşoară în centrul oraşului, sub ochii tuturor, fără să existe autorizaţie de demolare şi avizele necesare în aceste situaţii. Conform Legii 422 privind protejarea monumentelor, acest lucru se consideră infracţiune", a spus Csomortanyi Istvan.

Liderul tinerilor maghiari a spus că nici în judeţ situaţia nu este diferită în ceea ce priveşte respectul autorităţilor pentru monumente, cel mai clar exemplu reprezentându-l demolarea podului din comuna Şimian.

Podul avea o vechime de 200 de ani şi a fost demolat odată cu modernizarea drumului Valea lui Mihai - Debreţin, motivându-se de către autorităţile locale că structura lui nu era suficient de rezistentă pentru susţinerea traficului rutier.