Liliecii nu sunt nişte animale înfricoşătoare, care se prind în păr şi nu se lasă până când nu smulg fiecare fir în parte; drept urmare, nu trebuie goniţi sau deranjaţi.

Acesta este mesajul pe care Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor vrea să îl transmită prin proiectul "Conservarea speciilor de lilieci în Munţii Pădurea Craiului, Bihor şi Trascău", realizat în colaborare cu Asociaţia pentru Protecţia Liliecilor din România şi Academia Română Filiala Cluj - Institutul de Speologie "Emil Racoviţă".

Proiectul a primit o finanţare de 1.286.575 euro de la Comisia Europeană, pentru pregătirea şi aplicarea unui plan de management pentru protejarea a şapte specii de lilieci.

Un accent important se pune pe habitatul acestor mamifere, astfel că 15 peşteri din Bihor, Cluj şi Alba, vor fi închise parţial publicului, ca liliecii să poată trăi liniştiţi.

De asemenea, în trei peşteri vor fi modificate condiţiile de iluminare, iar în alte 40 de peşteri vor fi amplasate semne de avertizare ce interzic accesul vizitatorilor la coloniile de lilieci. Iar pentru ca oamenii să îşi schimbe atitudinea faţă de lilieci, vor fi editate cărţi, broşuri şi pliante informative.