În Monitorul Oficial nr. 242 din 9 aprilie 2015 a fost publicată Legea nr. 70/2015 pentru întărirea disciplinei financiare privind operaţiunile de încasări şi plăţi în numerar. Această lege, care va intra în vigoare la 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, respectiv la 9 mai 2015, plafonează plăţile în numerar între persoanele fizice precum şi între persoanele juridice.

Mai precis, operaţiunile de încasări şi plăţi în numerar între persoanele fizice, efectuate ca urmare a transferului dreptului de proprietate asupra unor bunuri sau drepturi, a prestării de servicii, precum şi cele reprezentând acordarea/restituirea de împrumuturi, se vor efectua în limita unui plafon zilnic de 50.000 lei/tranzacţie.

Legea prevede expres că sunt interzise încasările şi plăţile fragmentate în numerar pentru tranzacţiile mai mari de 50.000 lei, precum şi fragmentarea unei tranzacţii mai mari de 50.000 lei. În acelaşi timp, persoanele juridice vor putea să efectueze plăţi în numerar către persoane fizice, reprezentând contravaloarea unor achiziţii de bunuri sau a unor prestări de servicii, dividende, cesiuni de creanţe sau alte drepturi şi restituiri de împrumuturi sau alte finanţări, în limita sumei de 10.000 lei/zi către o persoană. Plăţile fragmentate în numerar către o persoană, pentru tranzacţiile mai mari de 10.000 lei, sunt interzise.

Nerespectarea plafoanelor stabilite pentru încasările şi plăţile în numerar se va sancţiona cu amendă de 10% din suma încasată/plătită care depăşeşte plafonul stabilit pentru fiecare tip de operaţiune, dar nu mai puţin de 100 de lei. Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se va efectua de către organele Ministerului Finanţelor, ale Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală şi ale unităţilor sale subordonate.

Şi pentru că Statul este întotdeauna "altfel", legea prevede că limita de plată în numerar nu se aplică în cazul impozitelor, taxelor, contribuţiilor, amenzilor şi a altor obligaţii datorate bugetului general consolidat al Statului.