Lipoproteinele sunt un tip de lipide care sunt legate de proteine şi ajută la dizolvarea şi transportul grăsimilor spre celulele unde acestea sunt metabolizate.

În funcţie de densitatea lor se clasifică în chilomicroni (mai puţin denşi, sintetizaţi în intestinul subţire şi având rol în transportul colesterolului şi al trigliceridelor introduse în organism prin alimentaţie şi direcţionate spre muşchi şi ţesuturile adipoase), lipoproteinele cu densitate foarte mică (cu rolul de transport al trigliceridelor sintetizate în ficat), cele cu densitate intermediară sau mică (cu rol în transportul colesterolului din ficat către celulele corpului) şi cele de înaltă densitate (care recuperează colesterolul din ţesuturi şi îl transportă în ficat). Valorile normale sunt între 150 şi 250 de miligrame la 100 de mililitri.

Colesterolul face parte din categoria lipidelor complexe, având un rol foarte important în buna funcţionare a organismului. Atunci când este în exces, poate produce ateroscleroza. Alimentele bogate în colesterol sunt ouăle, untul, laptele nedegresat şi altele.

Important este faptul că poate fi sintetizat la nivelul ficatului din unele alimente care nu conţin colesterol. Creşterea colesterolului seric, numită hipercolesterolemie, este determinată de excesul alimentaţiei bogate în colesterol, dar cea mai frecventă cauză a hipercolesterolemiei este sinteza crescută la nivelul organismului. Mai poate creşte şi în insuficienţa tiroidiană (scăderea concentraţiei sanguine a hormonilor tiroidieni care au un rol important în metabolizarea grăsimilor, adică "arderea" lor).

Scăderea colesterolului sanguin poate fi întâlnită în subnutriţie, după eforturile fizice intense şi în unele boli ale ficatului (organul principal de sinteză a colesterolului), cum sunt ciroza hepatică şi alte afecţiuni care determină insuficienţa hepatică.

ATENŢIE:

Există persoane cu hipercolesterolemie care nu dezvoltă ateroscleroză sau accidente vasculare cardiace sau cerebrale, după cum există şi persoane cu valori normale ale colesterolului sanguin care pot avea ateroscleroză.

REŢINEŢI:

Colesterolul nu se găseşte în grăsimea corporală, dar se poate depune sub piele sub forma unor depozite gălbui mai ales la nivelul feţei (xantoame). Valorile colesterolului sanguin sunt în funcţie de vârstă, crescând până la 50-60 de ani şi rămânând staţionare după vârsta de 60 de ani. Se consideră normal un nivel de colesterol mai mic de 2 grame la litru, între 2,5 şi 3 g/l reprezintă un semnal de alarmă, iar o valoare de peste 3 g/l impune aplicarea de măsuri terapeutice urgente.