Harta gunoaielor din Bihor prinde contur, însă ar fi trist să prindă şi rădăcini. În cadrul proiectului naţional "Let's Do It, Romania", Bihorul este coordonat de un beiuşan, Şerban Bârlău, care caută voluntari dispuşi să îşi dedice ziua de 25 septembrie curăţirii generale a judeţului.

Dar nu numai această zi, pentru că proiectul presupune, înainte de acţiunea de curăţenie, cartografierea virtuală a deşeurilor abandonate pe 20 de trasee din Bihor, în general cele care duc la zone turistice sau pe malurile râurilor şi spaţii unde bihorenii îşi petrec duminica la iarbă verde. Voluntarii merg pe aceste trasee şi cu un GPS localizează mormanele de gunoaie pe harta de pe site-ul www.letsdoitromania.ro.

Tot voluntari vor merge pe 25 septembrie direct în aceste zone ca să ridice gunoaiele, lăsând în urma lor un spaţiu verde curat. Mai mult, le vor colecta selectiv, astfel că deşeurile reciclabile vor fi salvate.

Problema principală a coordonatorului este, însă, lipsa voluntarilor. "Toată lumea pleacă în concedii, oamenii spun că vor veni pe 25 la curăţenie, însă nimeni nu vrea să vină la cartografiere", a explicat Bârlău. În zona Beiuşului, el şi câţiva prieteni au reuşit să marcheze mai multe zone cu deşeuri, dar în restul judeţului nu s-a întâmplat nimic.

Proiectul "Let's Do It" a pornit în Estonia şi a uimit o lume întreagă, după ce într-o singură zi estonienii au reuşit să-şi cureţe ţara de gunoaie. Modelul lor a fost pus în practică şi de letonieni, lituanieni, portughezi şi slovaci. Iar acum de România.