După anunţul de vineri al ministrului Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, care a confirmat că şcolile şi grădiniţele se vor deschide luni doar dacă cel puţin 60% dintre angajaţi sunt vaccinaţi împotriva Covid-19, Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor a actualizat informaţiile pentru judeţul nostru.

Precedenta listă întocmită de IŞJ Bihor conţinea date valabile pentru 3 noiembrie, însă până vineri acestea s-au schimbat, deoarece profesori şi alţi angajaţi din şcoli au mers să se vaccineze între timp.

„Datele de azi ne arată că din cele 201 unităţi de învăţământ cu personalitate juridică din Bihor, de stat şi private, un număr de 87 au rata de vaccinare în rândul angajaţilor mai mare sau egală cu 60%”, a declarat inspectorul şcolar general Horea Abrudan, pentru BIHOREANUL.

Publicată pe site-ul IŞJ

Faţă de raportarea precedentă, au mai trecut pragul de 60% unităţi de învăţământ precum Liceul cu Program Sportiv Bihorul, Liceul Teoretic Arany Janos Salonta, Liceul Tehnologic Săcueni, Colegiul Naţional Samuil Vulcan Beiuş, Liceul Teoretic Lucian Blaga Oradea, Liceul Teoretic Friedrich Schiller Oradea, Liceul Tehnologic Suplacu de Barcău, Colegiul Economic Partenie Cosma Oradea, Liceul Don Orione Oradea, ori şcolile gimnaziale Nicolae Bălcescu din Oradea, Octavian Goga din Oradea, Avram Iancu din Oradea, nr. 11 Oradea, respectiv cele din comunele Ciumeghiu, Viişoara, Cetariu, Pietroasa, Curtuişeni, Şinteu, Ineu, Petreu, Tărcaia, Tăuteu.

Lista completă a unităţilor de învăţământ a fost publicată pe site-ul Inspectoratului Şcolar, unde profesorii, elevii şi părinţii pot vedea dacă şcoala lor va începe luni activitatea faţă în faţă sau pe internet.

Depinde de profesori

Această listă este valabilă pentru o săptămână. „Situaţia va fi actualizată săptămânal”, a precizat Abrudan.

Aşadar, vinerea viitoare, pe listă ar putea să se regăsească mai multe şcoli cu procente peste 60%, dacă în zilele care urmează profesorii şi angajaţii vor merge să se vaccineze.

Trebuie menţionat că Ministerul Educaţiei calculează rata de vaccinare a personalului din învăţământ fără să aştepte finalizarea schemei de imunizare, astfel că sunt număraţi ca vaccinaţi şi cei care au făcut doar prima doză de vaccin, dacă optează pentru un produs medical la care se administrează şi doza rapel.

Paradoxul de la Economic: Procent peste 60%, dar „ajustat”

În schimb, conform ordinului Ministerului Educaţiei, în decizia privind funcţionarea şcolilor nu sunt număraţi profesorii imunizaţi natural, adică cei care au trecut prin boală în ultimele 180 de zile şi, astfel, au certificat verde fără a fi vaccinaţi. „Ordinul nu face o asemenea menţiune, vorbeşte doar despre angajaţii vaccinaţi”, a precizat şeful IŞJ Bihor.

Fostul inspector şcolar general, Virgil Blage, care a revenit în funcţia de director al Colegiului Economic Partenie Cosma, consideră injustă însă această decizie.

„În şcoala noastră, avem foarte mulţi profesori care au făcut boala în ultimele două luni şi nu se pot vaccina, fiind în acel interval de 180 de zile după testul pozitiv. Dacă îi numărăm şi pe ei, procentul nostru trece de 60%. Fără, suntem la 52%. Nu este normal să facem şcoală online, pentru că nu putem ţine cont de aceste persoane, doar de cei vaccinaţi”, a declarat Blage pentru BIHOREANUL.

De altfel, acesta a recunoscut că şcoala pe care o conduce figurează pe lista actualizată a IŞJ Bihor cu un procent de vaccinare de 63,91% tocmai pentru că i-a inclus în raportare şi pe dascălii imunizaţi pe cale naturală. „Nouă ni s-a cerut raportarea înainte să apară ordinul (n.r. transmis de Ministerul Educaţiei în teritoriu în jurul orei 14) şi nu ştiam exact cum va fi formularea din ordin. Mi s-ar părea normal ca Ministerul Educaţiei să ţină cont şi de persoanele imunizate. Nu o face, asta e, rămânem de luni în online”, a declarat fostul şef al IŞJ Bihor.

Acesta susţine că va anunţa toţi profesorii şi elevii că, deşi şcoala lor figurează pe listă cu procent de peste 60%, de fapt nu se vor prezenta la activităţi faţă în faţă. „Eu sper ca Ministerul să înţeleagă că este o lipsă de flexibilitate care nu ajută”, a mai spus Blage. 

Vezi mai jos lista actualizată vineri de IŞJ Bihor: