Din 15 iunie, românii vor putea călători spre și dinspre mai multe țări care au un număr mai mic de cazuri de coronavirus, decizia fiind luată sâmbătă de Comitetul Național pentru Situații de Urgență. La întoarcere, aceștia nu vor mai fi nevoiți să rămână în izolare sau carantină, dacă nu au simptome.

Lista întocmită de Institutul Naţional de Sănătate Publică cuprinde statele Austria, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croația, Elveția, Germania, Grecia, Islanda, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Malta, Norvegia, Slovacia, Slovenia și Ungaria.

„Este eliminată măsura de carantină pentru persoanele asimptomatice care revin din aceste țări”, a precizat ministrul de Interne, Marcel Vela, într-o intervenție la postul Digi24. Măsura este valabilă, a explicat Vela, şi „pentru cetățenii din aceste state, indiferent de modul în care ajung în România, fie pe cale terestră, fluvială sau aeriană”. Aşadar, nu doar românii pot reveni din aceste ţări fără a intra în izolare, ci şi străinii. 

Anterior, premierul Ludovic Orban anunţase că măsurile de izolare la domiciliu şi carantină vor fi ridicate pentru ţările care au sub 5 cazuri noi la un milion de locuitori. 

Ministerul Transporturilor a anunţat sâmbătă că pentru ţările de pe lista INSP se reiau cursele aeriene, în condiţiile stabilite de HG 394/2020 privind declararea stării de alertă şi măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de Covid-19.

Lista cu ţările pentru care se aplică eliminarea măsurilor de carantină şi izolare se va actualiza săptămânal, în fiecare zi de luni până la ora 16, şi se va aplica la 24 de ore de la aprobarea în CNSU.

În cazul în care situaţia epidemiologică în una dintre aceste ţări are o evoluţie nefavorabilă "susţinută pe o perioada de 14 zile" se va propune Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă eliminarea statul de pe lista respectivă.