Premierul desemnat Nicolae Ciucă a depus, marţi, la Parlamentul României, programul de guvernare al noii coaliţii formate din PNL, PSD şi UDMR, precum şi lista finală a viitorilor miniştri. 

Conform programului, coaliţia politică nou formată îşi spune "Coaliţia pentru Rezilienţă, Dezvoltare şi Prosperitate".

Noul Guvern al României va avea 20 de ministere, la care se adaugă şi funcţia de secretar general al guvernului. Faţă de cel anterior, Guvernul Ciucă are două ministere noi, cel pentru IMM-uri şi Turism, care îi va reveni liberalului Constantin Cadariu, respectiv ministerul Tineretului şi Familiei, care îi va reveni pesedistei Gabriela Firea. 

Vicepremieri vor fi Kelemen Hunor (UDMR) şi Sorin Grindeanu (PSD). 

Judeţul Bihor va continua să aibă un reprezentant în Guvern, în persoana lui Cseke Attila, şeful UDMR Bihor. Cseke va continua să conducă Ministerul Dezvoltării. 

După ce documentele au fost depuse oficial, premierul desemnat Nicolae Ciucă a susţinut că programul de guvernare este construit pentru cetăţenii ţării. "Am depus programul de guvernare al coaliţiei. El se bazează pe principiile de rezilienţă, stabilitate, transparenţă, echitate şi eficienţă. El are în centru cetăţeanul român şi în acest sens vor fi luate următoarele măsuri principale. E pentru prima oară când sumele allocate pentru investiţii vor fi în procentul de 7% din PIB", a spus Ciucă, citat de Ziare.com.

El a afirmat că "PNRR reprezintă asul din programul de guvernare şi suntem obligaţi şi condiţionaţi în acelaşi timp să respectăm liniile din PNRR şi acele măsuri legislative care ne obligă la procesul de reformă". De asemenea, Ciucă s-a referit şi la programul Anghel Saligny pentru ajutorarea comunităţilor locale.

În programul de guvernare sunt prevăzute măsuri precum creşterea pensiilor, a alocaţiilor şi acordarea unui ajutor pentru pensionarii cu indemnizaţii între 1.000 de lei şi 1.200 de lei. De asemenea, conform programul, ar urma o nouă creştere a salariului minim brut, de data aceasta la 2.550 de lei.

Noul guvern PNL - PSD - UDMR

Prim-ministru: Nicolae Ciucă

Vicepremier: Kelemen Hunor
Vicepremier: Sorin Grindeanu 

Miniştrii PSD

Ministerul Finanţelor: Adrian Câciu
Ministerul Apărării: Vasile Dîncu
Ministerul Transporturilor: Sorin Grindeanu
Ministerul Muncii: Marius Budăi
Ministerul Tineretului şi Familiei: Gabriela Firea
Ministerul Culturii: Lucian Romaşcanu
Ministerul Economiei: Florin Spătaru
Ministerul Sănătăţii: Alexandru Rafila
Ministerul Agriculturii: Adrian Chesnoiu

Miniştrii PNL

Ministerul Justiţiei - Cătălin Predoiu
Ministerul Fondurilor Europene - Dan Vîlceanu
Ministerul Energiei- Virgil Popescu
Ministerul de Interne- Lucian Bode
Ministerul de Externe- Bogdan Aurescu
Ministerul Educaţiei - Sorin Cîmpeanu
Ministerul Digitalizării - Florin Roman
Ministerul IMM-urilor şi Turismului - Constantin Cadariu

Miniştrii UDMR

Ministerul Dezvoltării: Cseke Attila
Ministerul Mediului: Tanczos Barna
Ministerul Sportului: Eduard Novak

Miercuri, miniştrii propuşi vor fi audiaţi în comisiile de specialitate ale Parlamentului României. Votul de învestitură pentru Guvernul Ciucă va fi dat joi.

Mai jos, textul integral al programului de guvernare: