Milionarul Tibor Tincău, proprietarul Trans World Trading (TWT) şi al fostei întreprinderi Sinteza, cu afaceri în transport, comerţul cu carburanţi şi imobiliare, a fost nevoit să-şi plătească datoriile pe care le înregistra faţă de Primăria Oradea, astfel că nu mai deschide lista restanţierilor la bugetul local.

Tibor Tincău, împreună cu soţia lui Mariana, aveau până la începutul lunii septembrie, datorii de peste 1.050.572 lei faţă de municipalitate, pe care le-au contestat în instanţă. 

Tibor Tincău a fost amendat de mai multe ori de Autoritatea de Supraveghere Financiară pentru nereguli făcute pe piaţa de capital, iar banii ar fi trebuit să ajungă în bugetul municipalităţii.

Patronul TWT a pierdut atât procesul prin care contesta respectivele amenzi, cât şi pe acela prin care dorea suspendarea executării datoriei, astfel că oraşul şi-a încasat banii, iar la data de 16 septembrie afaceristul nu mai figurează pe lista restanţierilor.

"Pe perioada procesului nu am putut exercita căile de executare silită. După încheierea acestuia, înainte să demarăm procedura de executare, persoana în cauză a venit şi a plătit restanţa", a declarat pentru BIHOREANUL Eduard Florea, directorul economic al Primăriei. 

Acum, cea mai mare datornică la bugetul local este orădeanca Valentina Pacula, care a strâns peste 500 de amenzi pentru prostituţie, acumulând un debit de 240.000 lei.

Topul ruşinii este continuat de orădeanul Ştefan Doboş, cu debite de 197.955 lei pentru impozitele neplătite pe mai multe maşini cu o cilindree mare. Pe locul al treilea se situează patronul CIAC, Ioan Mintaş, cu datorii în creştere, în valoare de 152.546 lei, urmat de fiul său Horea Octavian Mintaş, cu datorii de 151.654 lei, ca urmare a unor amenzi aplicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară pentru nereguli în vânzarea unor acţiuni.

Lista persoanelor juridice datornice bugetului local este deschisă de Emsil Techtrans SRL, cu debite de 791.000 lei. Firma a deschis însă un proces prin care contestă datoriile care i se impută. Locul al doilea este ocupat de Fundaţia Buna Vestire, cu datorii de 175.000 lei, iar locul al treilea de Fibrocim SRL, cu 145.000 lei.

Primăria Oradea, prin Direcţia Economică, a publicat pe 21 septembrie, pe site-ul instituţiei, lista revizuită a restanţierilor persoane fizice care înregistrează obligaţii fiscale restante la 16 septembrie mai mari sau egale cu 1.000 lei, precum şi lista revizuită a restanţierilor persoane juridice care înregistrează obligaţii fiscale restante mai mari sau egale cu 5.000 lei.

Prin acestă revizuire au fost eliminate din listă persoanele care şi-au achitat între timp (în intervalul 31 august - 16 septembrie ) obligaţiile restante faţă de bugetul local.

În această perioadă, 45 de persoane fizice şi-au plătit datoriile, în sumă de 1.170.360 lei, precum şi trei persoane juridice, municipalitatea încasând de la acestea 21.930 lei. Acum figurează ca restanţieri în evidenţele fiscale ale Primăriei Oradea un număr de 5.426 persoane fizice şi 295 persoane juridice.

În total, suma datorată de persoanele fizice municipalităţii se ridică la 26,7 milioane lei, iar cea datorată de persoane juridice este de 6,7 milioane lei.