În urma identificării unor cazuri de listerioză în Marea Britanie, este bine de ştiut că această afecţiune infecţioasă rară este transmisă de obicei la oameni prin consumul unor alimente contaminate cu Listeria (lapte insuficient pasteurizat, brânză şi alte produse lactate, carne insuficient preparată termic), sau, mai rar, prin contact direct cu alte persoane sau animale infectate. Listerioza afectează cel mai frecvent nou-născuţii, bătânii, gravidele şi persoanele cu un sistem imunitar scăzut.

Perioada de incubaţie este de 3 până la 70 de zile, debutul bolii survenind de obicei după 21 de zile de la consumul alimentelor contaminate. Listerioza se tratează cu antibiotice. Din cauza gravităţii bolii, este indicată internarea în spitalele de boli infecţioase, pentru o monitorizare mai bună. Tratamentul antibiotic durează de obicei două săptămâni.

Persoanele cu sistemul imunitar slăbit pot necesita tratament pe o perioadă mai lungă, pentru prevenirea recurenţei bolii.

Atenţie!

Unele persoane pot face o formă de boală asemănătoare gripei, prezentând simptome ca febră, dureri musculare, greaţă şi vărsături cu dureri gastrice. Cu toate acestea, dacă germenul reuşeşte să pătrundă la nivelul sistemului nervos, simptomatologia poate fi mult mai severă. În acest caz, printre simptome se numară cefaleea şi rigiditatea cervicală, convulsiile, pierderea echilibrului şi o stare confuzională.

Reţineţi!

Toate produsele animale, inclusiv ouăle, carnea (inclusiv cea de pasare), trebuie bine preparate termic. De asemenea, trebuie evitat consumul laptelui nepasteurizat, iar fructele şi legumele trebuie bine spălate înainte de a fi consumate. Spălatul pe mâini este obligatoriu (majoritatea bolilor infecţioase se pot preveni prin acest gest simplu), iar vasele şi ustensilele de gătit vor fi spălate cu apă fierbinte şi cu detergent de vase.