În cadrul comemorărilor organizate de Forumul Democratic German Bihor, episcopul romano-catolic de Oradea, Böcskei László, se va ruga, duminică, 2 aprilie, pentru sufletele celor circa 70.000 de etnici germani deportaţi din România în lagărele Uniunii Sovietice în 1945.

Evenimentul va avea loc în biserica capucină Sfânta Maria din Oradea, din strada Traian Moşoiu, iar liturghia va fi susţinută în limba germană, potrivit anunţului făcut, marţi, de Serviciul de presă al Episcopiei Romano-Catolice.

Înfrângerea naziştilor a adus şi o campanie de răzbunare în masă asupra etnicilor germani din Estul Europei, acuzaţi de Stalin de „colaborare cu ocupantul nazist”. Îmbarcaţi în trenuri de marfă, aceştia au luat drumul Siberiei, la muncă silnică.

Aşa a început şi drama saşilor şi şvabilor din Transilvania şi din Banat, care au fost urcaţi în grabă în trenuri de marfă şi trecuţi peste Prut. Pe teritoriul învingătorilor sovietici au fost supuşi la 5 ani la muncă. 

Aceste deportări pot fi considerate și drept o răzbunare împotriva acelora care au declanșat dezastruosul război. Ele au încălcat, însă, dreptul internațional. În timp ce prin Procesele de la Nürnberg organizate de Aliați în 1945-1946, capii puterii naziste au fost condamnați la închisoare sau chiar la moarte, unul din principalele capete de acuzare fiind deportarea populației civile, pentru deportările în Uniunea Sovietică, în condiții inumane, pe care istoricii le-au comparat cu munca forțată impusă de hitleriști, nimeni nu a fost tras la răspundere.