La ieşirea din Oradea spre Biharia, dincolo de ultimele case din cartierul Episcopia, dealurile oraşului sunt pline cu pomi fructiferi. Însă livezile vechi de zeci de ani nu mai prezintă interes decât pentru orădenii care au găsit aici locul perfect pentru a se debarasa ilegal de deşeurile rămase în urma lucrărilor de construcţii.

În fiecare săptămână, în livezi apar noi mormane de deşeuri. Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Locale, Monica Ambro, explică de ce acest loc e o ţintă pentru depozitările clandestine de deşeuri: sunt la periferia oraşului, iar în apropiere nu există nicio cameră de supraveghere care să surprindă făptaşii. Ironia face ca resturile să fie abandonate la mai puţin de un kilometru de depozitul de deşeuri al oraşului.

Orădenii care construiesc sau îşi renovează locuinţele trebuie să ştie că, pentru a scăpa de deşeurile specifice, pot contracta firma RER Ecologic Service, operatorul licenţiat de salubritate al oraşului. Pentru colectarea deşeurilor rezultate din construcţii, societatea pune la dispoziţia clienţilor saci de 60 de litri sau containere de diferite dimensiuni. Transportul şi depozitarea unui sac de 60 l plin cu deşeuri costă 6 lei, a unui container de 2 metri cubi 125 lei, iar a unuia de 7,8 mc 240 lei. Tarifele includ şi transportul containerelor la beneficiari şi taxa de închiriere a acestora.