Ediția 2023 a concursului muzical Eurovision se va ține la Liverpool, în Marea Britanie, au anunțat reprezentanții BBC, care vor organiza competiția.

Marea Britanie a preluat responsabilitatea de a fi gazda evenimentului de la Ucraina, țară care a câștigat ediția 2022 prin ansamblul de folk-rap Kalush Orchestra, cu piesa „Stefania”.

Decizia a fost luată în contextul în care Ucraina se află în plin război pornit de Rusia. În alegerea locului în care se va desfășura Eurovision s-a ținut cont de faptul că la ediția precendentă britanicul Sam Ryder s-a clasat pe locul al doilea, după ansamblul ucrainean.

„Suntem hotărâți să facem din concursul Eurovision Song Contest 2023 unul care să reflecte atât poziția de învingător a Ucrainei, cât și un eveniment la care să poată participa toată Marea Britanie”, a transmis Phil Harrold, președintele comitetului de selecție a orașului gazdă al BBC, în septembrie, înainte de alegerea orașului câștigător, potrivit Euronews.ro. 

Marea finală va avea loc pe Arena Liverpool pe 13 mai 2023, iar semifinalele se vor ține pe 9 și 11 mai 2023.

BBC și Uniunea Europeană de Radiodifuziune vor organiza concursul în parteneriat cu radiodifuzorul public al Ucrainei și câștigătorii de anul acesta, mai notează Euronews.ro. 

Eurovision a fost creat în anul 1956 pentru a contribui la unirea unui continent marcat de cel de-al Doilea Război Mondial. 

Ediția din acest an a prilejuit scandaluri legate de felul în care au fost contorizate voturile. De pildă, juriile din Azerbaijan, Georgia, Muntenegru, Polonia, România şi San Marino au fost descalificate.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!