Asociaţia Victimelor Accidentelor Rutiere (AsVAR) a organizat luni, în sala mare a Prefecturii, o dezbatere ce a avut ca scop conştientizarea şi responsabilizarea participanţilor la trafic asupra riscurilor la care se expun sau îi expun pe alţii, nerespectând regulile de circulaţie.

Drogurile, următorul pericol

La întâlnire au fost prezenţi aproximativ 100 de elevi ai Liceului Teoretic Aurel Lazăr, ai Colegiului Naţional Emanuil Gojdu şi ai Colegiului Tehnic Andrei Şaguna.

După ce membrii AsVAR au făcut prezentările invitaţilor, elevii l-au ascultat pe comisarul-şef al Poliţiei Rutiere Bihor, Dorin Sava, care a atras atenţia asupra creşterii numărului de morţi în urma accidentelor la 18, anul trecut, faţă de 12, în 2010, dar le-a prezentat şi care sunt noile cauze ale accidentelor rutiere descoperite la nivel european: cursele de maşini, amatorii de senzaţii tari şi cei care conduc drogaţi.

Discursul comisarului-şef a fost urmat de cel al inspectorului general adjunct Nicolae Ungur, care le-a vorbit despre importanţa atenţiei în trafic.

Totuşi, fiind "supuşi" unor prezentări lungi, pline de cifre şi statistici, fără interactivitate, de mai multe ori liceeni au dat de înţeles că nu sunt prea interesaţi de subiect - sau mai degrabă de modul de prezentare ales de organizatori -, aşa că unii au început să şuşotească.

Trauma unei familii

Momentul în care au devenit însă atenţi a fost cel al discursului pregătit de Livia Jurcan, mama gemenelor implicate în teribilul accident provocat în luna iunie 2011 de Iuliu Kiss, zis Paprika, în urma căruia una dintre ele, Adriana, a murit pe loc, zdrobită între fiarele maşinii.

Invitată de AsVAR să le vorbească elevilor, femeia a declarat că se alătură demersurilor asociaţiei "în lupta de prevenire a gravelor accidente şi a motivelor pentru care avem de-a face cu un număr mic de vinovaţi".

"Până acum 9 luni, eram o familie modestă, de muncitori, cu trei copii de ale căror rezultate ne bucuram. Totul s-a sfârşit cu tragicul accident în care două gemene au fost despărţite pentru totdeauna, de un şofer care s-a urcat beat la volan şi a uitat că este şi el părinte", a povestit înlăcrimată Livia Jurcan.

Femeia a vorbit despre traumele prin care trece Anca, geamăna supravieţuitoare, dar şi Mihaela, verişoara celor două, care se afla cu cele două surori în maşină, de la momentul accidentului şi până în prezent. "Ele stau neputincioase în faţa mormântului Adrianei", a mai spus orădeanca.

Sancţiuni prea mici

Livia Jurcan le-a spus liceenilor cauzele accidentului, arătând că la 55 de minute de la producerea lui, Iuliu Kiss avea 1,1% alcoolemie în sânge, că avea o viteză de aproape 100 km/h şi că nu a respectat semnul de "Cedează trecerea". "Consider că sancţiunile pentru cei care se urcă băuţi la volan nu sunt pe măsură. Voi, tinerilor, puneţi vă rog un mai mare preţ pe viaţa voastră şi a altora", le-a spus ea elevilor.

Cu acest prilej, orădeanca s-a arătat nemulţumită şi de modul în care au procedat poliţiştii la locul accidentului. "Poliţia Rutieră de ce nu i-a recoltat în timp util testul de alcoolemie şi nu i-a ridicat rapid probe biologice? Domnilor poliţişti, vedeţi genocidul de pe şosele şi ar trebui să le împânziţi cu controale, nu doar pentru maşinile modeste, ci şi pentru cei cu bolizi", a spus Livia Jurcan, care în final a mai făcut un apel către tinerii prezenţi: să nu bea până nu au lăsat cheia de la maşină acasă.

Prezent la întâlnire, avocatul Mircea Ursuţa a declarat că legislaţia rutieră din ţară este printre cele mai retrograde din lume şi că nu există o diferenţiere semnificativă a sancţiunilor pentru micile abateri de la Codul Rutier, respectiv faptele cu adevărat grave.

Cu toate că a fost numită de organizatori ca fiind o dezbatere, la finalul întâlnirii, tinerilor nici măcar nu li s-a dat şansa să pună întrebări.