Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, care este şi preşedintele Consiliului Judeţean Teleorman, este urmărit penal. El s-a prezentat, joi, la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) pentru audieri în cazul privind organizarea referendumului.

"Ceea ce am, făcut noi au făcut toate partidele şi fac tot timpul, pentru că fiecare partid are dreptul legal să primească informaţii cu ceea ce se întâmlplă de la membrii săi", a declarat Liviu Dragnea citat de Mediafax.

Principala acuzaţie adusă de procurori ar fi că "s-a asociat cu mii şi zeci de mii de persoane pentru a asigura la vot o prezenţă mai mare de 50 plus unu", la referendumul din 29 iulie 2012, a spus Dragnea, la ieşirea din sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

"În cuvinte mai simple, eu sunt chemat la DNA, pentru că alături de milioane de români, am fost să votez la referendum. Vreau să transmit un semnal pentru toţi colegii noştri că sunt viu şi nevătămat şi vom merge înainte", a declarat Liviu Dragnea.

Secretarul general al PSD a precizat că joi s-a prezentat la DNA, pentru a luat la cunoştinţă învinuierea prevăzută de articolul 13 din Legea 78/2000 privind fapte de corupţie şi că "în următoarele două săptămâni va reveni pentru a da declaraţie în legătură cu această acuzaţie".

Întrebat de jurnalişti dacă acest dosar penal ar putea reprezenta o formă de răzbunare a lui Traian Băsescu, Liviu Dragnea a spus: "Este o certitudine asta", adăugând că, în opinia sa nu a făcut nimic greşit.

Totodată Dragnea a adăugat că nu i s-a aplicat vreo interdicţie. "Eu am condus o campanie în mod legal, în mod corect. Şi eu am fost la vot, poate şi dumneavoastră aţi fost la vot. Doamne fereşte să nu vă cheme şi pe dumneavoastră", a spus zâmbind Liviu Dragnea, înainte de a intra la DNA.

În 14 august, Direcţia Naţională Anticorupţie informa că procurorii fac cercetări în legătură cu organizarea şi desfăşurarea referendumului din 29 iulie, dar că, având în vedere stadiul anchetelor, nu poate furniza date suplimentare.

Potrivit DNA, Liviu Dragnea, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, şi-ar fi folosit autoritatea şi influenţa în scopul obţinerii unei prezenţe de minimum 60% la votul de la referendum, pe listele de alegători figurând minori şi persoane cu drept interzis de a vota.

Direcţia Naţională Anticorupţie îl acuză că a constituit un sistem naţional de influenţă pentru a determina autorităţile publice centrale, judeţene şi locale aflate sub controlul politic al formaţiunii politice, de a se implica în: exercitarea de presiuni asupra preşedinţilor birourilor electorale ale secţiilor de votare şi asupra membrilor acestora pentru a falsifica semnăturile alegătorilor pe listele de vot şi a introduce în urne un număr suplimentar de buletine decât cele votate de alegători; folosirea unei urne mobile în condiţii contrare legii.