Şeful Poliţiei Române, Liviu Popa, a anunţat că regimul rutier va suferi modificări, în sensul că va dispărea sistemul "inutil" cu puncte, iar amenzile vor fi mai "usturătoare".

Popa a spus la Realitatea TV că penalizarea cu puncte nu este un sistem eficient, pentru că nu a produs niciun efect dorit.

Bihoreanul a spus că vrea amenzi mai mari pentru şoferii ce depăşesc viteza legală. "Dacă o persoană îşi permite să cumpere un bolid, poată să-şi ia şi o amendă de 2.000 de euro", a spus Liviu Popa.

Pe de altă parte, şeful Poliţiei a mai spus că permisele nu vor mai putea fi suspendate sau ridicate aşa de uşor, arătând că pentru depăşirea liniei continue, de exemplu, nu trebuie să fie necesară o astfel de măsură.

Totodată, Popa a spus că vrea să introducă legea răspunderii obiective, după modelul Ungariei, care la un an după adoptarea actului normativ şi-a redus numărul accidentelor la nivelul anului 1964. Această lege prevede ca tot ce înseamnă răspundere contravenţională să cadă pe proprietarul maşinii cu care s-a comis neregula, indiferent de cine o conduce. De asemenea, procesul verbal prin care se constată amenda este executoriu, neputând fi contestat.