Scandalul din Ministerul de Interne continuă. Atât şeful Poliţiei Române, Petre Tobă, cât şi secretarul de stat în MAI, Dan Fătuloiu, au fost demişi. Locul lui Tobă va fi luat de chestorul Liviu Popa, fostul şef al Poliţiei bihorene.

În prima parte a zilei, presa a vehiculat schimbarea lui Petre Tobă din funcţia de şef al IGPR cu Ioan Dascălu. În prezent ataşat cu afaceri interne la Ambasada României din Marea Britanie, Dascălu s-a mai aflat la conducerea inspectoratelor judeţene de poliţie din Arad şi Timiş, între 2005 şi 2007.

După cum se ştie, Dan Fătuloiu i-a cerut tranşant ministrului Traian Igaş schimbarea lui Tobă din fruntea Poliţiei Române, acuzându-l de neprofesionalism şi obedienţă, însă nici secretarul de stat nu a scăpat neşifonat, mai ales că se află şi în centrul unui scandal de corupţie, ca denunţător al unei mite de un milion de euro.

Potrivit Realitatea TV şi Antena3, Fătuloiu urma să fie înlocuit cu actualul şef al Direcţiei Generale Anticorupţie din cadrul MAI, orădeanul Liviu Popa. De altfel, potrivit relatărilor presei centrale, Popa s-a şi prezentat, marţi dimineaţă, la sediul Ministerului de Interne, unde se afla şi ministrul Traian Igaş, care a convocat o şedinţă cu toţi factorii responsabili.

Rocadă la vârf

În final, mazilirile şi numirile au avut loc, marţi la amiază, ministrul efectuând însă o spectaculoasă rocadă. Noul şef al Inspectoratului General al Poliţiei Române a fost nominalizat chestorul Popa, în vreme ce noul secretar de stat a fost numit Dascălu.

Ofiţer de Poliţie Economică din 1995, apoi ofiţer judiciar la Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Oradea, Liviu Popa, de 42 de ani, a fost şef al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Bihor în perioada mai 2005 - octombrie 2009, funcţie în care a primit şi gradul de chestor şi din care a fost promovat, în urmă cu un an, ca şef al structurii centrale DGA, la Bucureşti.

Liviu Popa este căsătorit şi are doi copii. El a terminat Facultatea de Drept a Academiei de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza" din Capitală în 1995, după care a urmat cursuri postuniversitare de drept civil la Cluj. Popa are şi un doctorat la Academia de Poliţie, absolvind în 2009 şi Universitatea Naţională de Apărare "Carol I".

Emil Boc, de acord cu propunerile

Ministrul de Interne, Traian Igaş, i-a înmânat premierului Emil Boc propunerile de numire a lui Liviu Popa ca secretar de stat în locul lui Fătuloiu, şi a lui Ioan Dascălu în locul lui Petre Tobă, iar şeful Guvernului a fost de acord, deciziile de schimbare în funcţie fiind pregătite pentru semnare", au declarat agenţiei Mediafax surse oficiale. Igaş, Popa şi Dascălu au avut anterior, la Palatul Victoria, o discuţie de aproximativ 30 de minute cu premierul Emil Boc.

Sursele citate au precizat că Petre Tobă era propus pentru schimbarea din funcţia de şef al Poliţiei Române încă de săptămâna trecută, în urma scandalului de la Piatra Neamţ.

Potrivit articolului 8 din Legea 218/2002 privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române, Inspectoratul General al Poliţiei Române este condus de un inspector general numit prin decizie a primului-ministru, la propunerea ministrului de Interne, după consultarea Corpului Naţional al Poliţiştilor.

"Vom continua proiectele bune"

Împreună cu ministrul Igaş şi cu Dascălu, Liviu Popa a susţinut, marţi după-amiază, o scurtă conferinţă de presă la Bucureşti, în care a declarat că are nădejdea că, împreună cu colegii din Inspectoratul General al Poliţiei, "vom reuşi să continuăm proiectele bune care au existat şi să aducem proiecte noi care vor îmbunătăţi imaginea Poliţiei Române".

Popa a mai spus că e convins că în IGPR sunt "oameni de mare calitate" care pot asigura serviciile publice de care au nevoie cetăţenii. Fostul şef al IPJ Bihor le-a mulţumit atât foştilor colegi din Direcţia Generală Anticorupţie, cât şi celor din Bihor, "pentru că am dovedit că prin echipă şi împreună cu echipa se pot face lucruri importante".

Ca activităţi următoare, chestorul a spus că va face o evaluare în Inspectorat, va discuta cu conducerea IGPR şi va comunica ministrului priorităţile pe care le are. În final, Popa a asigurat presa de transparenţă.

Deşi a fost întrebat de o jurnalistă de ce, din postura sa de şef al DGA, nu a descoperit corupţia din Neamţ, unde fostul şef al poliţiei, Aureliu Şoric, a fost acuzat că favorizează interlopii, Liviu Popa nu a răspuns şi a ieşit din sală.