Şeful Poliţiei Române, chestorul Liviu Popa, a declarat, joi, la Bistriţa că lucrează la un proiect de desfiinţare a posturilor de poliţie comunale din întreaga ţară, proiect care se va materializa la începutul lunii mai. Locul posturilor rurale va fi luat de secţii ce vor fi deschise în unele oraşe şi comune cu mulţi locuitori.

Şefii de post şi agenţii din subordine vor fi transferaţi la secţii de poliţie care urmează să fie înfiinţate în oraşe sau în comune cu un număr mai mare de locuitori, ori cu un număr mare de infracţiuni.

"Nu putem să ne permitem luxul să ţinem trei poliţişti şi la o comună de o mie de locuitori, şi la una de trei mii şi la una de cinci mii de locuitori. Nu ne putem permite luxul să ne distribuim resursele pe care le avem în mod haotic şi fără niciun fel de analiză pe ceea ce înseamnă riscurile şi vulnerabilităţile pe care le avem. Sunt numeroase argumente. E un proiect la care eu lucrez din 2007, de când eram inspector şef", a explicat Popa.

Printre argumentele invocate de şeful Poliţiei Române se numără cheltuielile mari cu întreţinerea acestor posturi rurale, bani care ar putea fi realocaţi pentru plata benzinei poliţiştilor din secţii, tendinţele europene în materie, precum şi eficienţa mai mare a noului sistem: "Chiar având patrulare în posturile rurale nu s-a patrulat. Unii poliţişti au preferat să stea într-o secţie de poliţie şi să dea o tablă. În noul sistem poliţiştii vor lucra în ture de 12 cu 24 şi vor fi prezenţi tot timpul în stradă", mai spune Popa.

Secţiile de poliţie vor avea arondate, conform noului proiect, cinci-şase comune, iar micile oraşe pot să rămână fără secţie: "Secţia nu este obligatoriu să fie în oraş. Sunt oraşe în România, cum este de exemplu Valea lui Mihai, din Bihor, care nu are nevoie de secţie de poliţie", a mai spus chestorul.

Acesta mai spune că, dincolo de rezistenţa sistemului, lucrătorii din secţiile rurale şi-ar dori această schimbare: "86% din lucrătorii de poliţie îşi doresc desfiinţarea acestor posturi, pentru că sunt obligaţi acum să stea în comună uneori cu familiile lor şi sunt comune în care nu e nici dispensar şi nici şcoală", mai spune Popa.

Noul proiect va fi publicat cel târziu în 15 februarie şi pus în practică din 1 mai.