Comisarii Gărzii de Mediu Bihor au descoperit pe un fond de vânătoare din comuna Pietroasa, gestionat de Universitatea din Oradea, un loc de pândă amenajat ilegal de braconieri.

Descoperirea a fost făcută marţi, când comisarii de mediu şi rangeri din cadrul Administraţiei Parcului Natural Apuseni (APNA) au urcat în zonă, sesizaţi despre acest loc de braconaj. Controlul s-a făcut în prezenţa paznicului de vânătoare al Fondului Cinegetic nr. 63 Pietroasa, gestionat de Universitatea din Oradea.

La mică distanţă de câteva case de vacanţă din Boga, comisarii de mediu au depistat locul ilegal amenajat de braconieri. "Cu ocazia deplasării în teren se constată că aspectele sesizării se confirmă. La nici 200 metri de două imobile din satul de vacanţă Boga, pe versantul drept aferent cursului de apă Valea Boga, se constată existenţa unei construcţii noi (bancă de lemn cu spătar, prevăzută cu acoperiş şi două paravane faţă/spate din lemn cu plasă din material plastic de culoare verde). Sub banca mai sus menţionată, a fost găsit un scaun pliant de tip vânătoresc/pescăresc de culoare verde nou. La cca 30 metri de această construcţie, într-o poiană inclusă în fond forestier, se constată existenţa unor coceni de porumb (ştiuleţi fără boabe) pe o suprafaţă de cca 4 mp şi o suprafaţă de cca 3 mp în imediata vecinătate, complet dezgolită de vegetaţie", se arată într-o informare a Gărzii de Mediu Bihor.

Zona în care erau lăsaţi cocenii de porumb este, cel mai probabil, un loc de hrănire, unde braconierii ademenesc vânatul. Ascunşi în filigoria improvizată, aceştia pot împuşca în voie animalul, după cum au constatat comisarii de mediu.

"Ca urmare a discuţiilor purtate la faţa locului cu reprezentantul gestionarului Fondului de Vânătoare şi a APN Apuseni, reiese faptul că atât construcţia cât şi locul unde au fost găsiţi cocenii (posibil loc de hrănire), pot fi folosite la o eventuală activitate de braconaj, aşa cum se menţionează în sesizare (între construcţie şi acest punct de hrănire, nefiind nici un obstacol)", a mai transmis GNM Bihor.

Construcţia cu pricina a fost ridicată ilegal, neavând autorizaţie nici de la Universitate, nici de la APNA. Drept urmare, comisarii de mediu vor face o sesizare penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Beiuş.