După doi ani de pauză cauzată de pandemie, tradiţia localnicilor din satul bihorean Palota de a celebra „Kirchweih", adică hramul bisericii, va fi reluată duminică.

Evenimentul numit Kirchweihfest este organizat de Forumul Democrat al Germanilor din România, filiala Palota. 

Potrivit reprezentanţilor acestei organizaţii, sărbătoarea va începe de la ora 10 cu o paradă de porturi populare germane şi va continua cu o slujbă religioasă şi depuneri de coroane. După masa de prânz va avea loc un program cultural, cu diferite spectacole, iar în final, de la ora 19, un bal.  

„Deşi am fost nevoiţi să facem această pauză de doi ani, credem că vom organiza un eveniment frumos, demn de tradiţia şvabilor, pe care dorim să o perpetuăm", a transmis Osvald Diana, de la FDGR Palota.

„Kirchweih" îl comemorează pe Sfântul Anton de Padova, hramul bisericii din sat, şi pe întemeietorul localităţii, contele Johann Maria Frimont. Soldat de la 17 ani, Frimont a ajuns în scurt timp general, câştigându-şi cu sabia de cavalerist titlurile de conte de Palota şi prinţ de Antrodocco.

El a construit biserica din Palota între anii 1825 şi 1829 şi a dotat-o cu clopote, orgă şi mobilier. Contele şi-a dorit ca slujbele să se ţină şi în limba germană şi în limba maghiară, tradiţie care se păstrează şi astăzi.

Sub bolta bisericii se intersectează două culoare mari care formează un plus sacru, închipuind o cruce. Frimont a construit şi satul Palota în formă de cruce militară germană, cu biserica în centrul ei. De altfel contele a şi fost înmormântat în localitatea pe care a întemeiat-o.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!