Magistraţii Tribunalului Bihor au dat, săptămâna aceasta, o sentinţă în procesul deschis de Prefectura Bihor vizavi de trei hotărâri ale Consiliului Local Sânmartin: una privind interzicerea explorării, dezvoltării şi exploatării gazelor de şist pe teritoriul comunei, alta pentru organizarea unui referendum local referitor la aceste exploatări, iar a treia pentru stabilirea datei referendumului.

Prefectura a cerut în instanţă anularea acestor hotărâri, pe motiv că nu respectă prevederile legale care spun că resursele subterane, cum sunt gazele de şist, sunt în proprietatea Statului Român, nu a Primăriei locale.

Chiar dacă nu este definitivă, sentinţa judecătorilor este cel puţin interesantă: pe de-o parte, dă dreptate Prefecturii, iar pe de alta Consiliului Local. Mai precis, judecătorii au stabilit că hotărârea privind interzicerea gazelor de şist trebuie anulată, confirmând astfel argumentul Prefecturii că Primăria nu poate decide vizavi de resursele naturale.

În acelaşi timp însă, magistraţii au respins solicitarea Prefecturii de anulare a hotărârilor privind organizarea referendumului, dând Consiliului Local libertatea de a consulta populaţia pe această temă. Altfel spus, localnicii pot să spună, într-un referendum, dacă sunt sau nu de acord cu exploatarea gazelor de şist. Asta chiar dacă decizia nu este a lor sau a Primăriei, astfel că ar putea fi chiar neluată în seamă.

Totuşi, primarul din Sânmartin, Lucian Popuş, consideră sentinţa o victorie. "Este un mare câştig. Vom organiza referendumul şi cred că niciun parlamentar şi niciun guvernant nu îşi va permite să treacă peste părerea localnicilor. Sunt obligaţi să ţină cont de ea", a declarat Popuş, vineri, pentru BIHOREANUL, convins că oamenii din Sânmartin vor spune pas gazelor de şist la referendum.

În acelaşi timp, edilul spune că, după ce va primi motivarea judecătorilor, Consiliul Local ar putea să atace cu recurs decizia privind anularea hotărârii care interzice exploatarea gazelor de şist în Sânmartin. Pe de altă parte, consilierii vor stabili, într-o şedinţă ulterioară, data organizării referendumului. Iniţial, consultarea trebuia să aibă loc în luna ianuarie a acestui an, dar, din pricina procesului, nu s-a mai petrecut.

Şi prefectul Claudiu Pop se simte victorios. "Aşteptăm motivarea sentinţei, pentru a vedea argumentele juridice. Dar această sentinţă confirmă cele scrise în Constituţie: o administraţie locală nu poate decide asupra resurselor subsolului. Astfel, un referendum pe această temă nu va fi decât o acţiune electorală, propagandistică", a declarat Pop.

Totuşi, reprezentantul Guvernului în teritoriu a admis că situaţia astfel creată este puţin bizară, dând şi un exemplu ipotetic: "Dacă Primăria Oradea ar face un referendum ca orădenii să nu mai plătească taxe şi impozite ori să aibă salarii de 3.000 de euro, toată lumea ar vota pentru. Dar o astfel de decizie nu se poate aplica".

Claudiu Pop a ţinut şi să-i asigure pe bihoreni că nu are nicio divergenţă cu localnicii ori edilii din Sânmartin, motiv pentru care a şi făcut demersurile necesare pentru a desecretiza contractul de exploatare pentru perimetrul EX-3 Băile Felix. "Nici eu nu-mi doresc gaze de şist în Băile Felix. Dar eu sunt obligat să veghez la respectarea legii", a mai spus prefectul.