Primăria Sânmartin a schimbat regulile de salubritate din comună. De la 1 ianuarie 2025, localnicii nu vor mai plăti taxa de gunoi către administrația locală, ci vor trebui să încheie un contract direct cu firma RER Vest.

Printr-o Hotărârea Consiliului Local Sânmartin 657 din 26 septembrie 2024, Primăria comunei a delegat contractarea serviciului de salubrizare către RER Vest. Drept urmare, operatorul de salubritate declanșează o campanie de contractare în Sânmartin.

„Pentru eficiență și rapiditate, din 14 octombrie, agenții de contractare RER Vest vor merge prin toate satele comunei și vor încheia contracte de salubrizare tuturor proprietarilor pe care îi vor găsi acasă”, se arată într-un comunicat transmis vineri de operatorul de salubritate.

Cât va fi factura de gunoi

Documentele necesare pentru încheierea contractului de salubrizare cu RER Vest sunt cartea de identitate și un act de proprietate, iar semnarea actelor se va face digital, pe tabletă, urmând ca fiecare client să primească ulterior contractul prin e-mail sau să-l ridice de la birourile companiei.

În momentul semnării contractului, bihorenii vor trebui să le arate angajaților RER Vest pubela în care colectează deșeurile reziduale (pubela neagră), care va fi dotată cu un microcip cu număr unic. Microcipul este necesar pentru a contabiliza numărul de goliri din fiecare lună și valoarea facturii.

„Sistemul de tarifare este unul de tip „abonament” și depinde de pubela neagră (pentru deșeuri reziduale) pe care clientul a prezentat-o la încheierea contractului. Fiecare abonament lunar are inclusă o colectare de deșeuri reziduale și colectarea tuturor deșeurilor reciclabile”, a transmis RER Vest.

Tarifele sunt cele aprobate de ADI Ecolect, entitatea care reglementează salubritatea în Bihor, pentru Zona Metropolitană Oradea, adică un abonament de 23,82 lei (cu TVA) pentru clienții care au pubele de 60 de litri, de 27,31 lei pentru pubelele de 120 de litri, respectiv 34,29 lei pentru pubelele de 240 de litri. Ridicări suplimentare costă 3,49 lei (pubela de 60 litri), 6,98 lei (pubela de 120 de litri) și 13,97 (pubela de 240 de litri), toate tarifele incluzând TVA.

Nu ai contract, riști amendă!

Operatorul de salubritate a transmis și că persoanele fizice din Sânmartin care au nevoie de o pubelă de alt volum decât cea pe care o dețin pot încheia contracte de salubrizare doar la Biroul Relații cu Clienții RER Vest de pe strada Moliere nr. 21 din Oradea, unde trebuie să predea și pubela veche.

„Locuitorii din Sânmartin pot încheia noile contracte până cel târziu la finalul anului 2024. În conformitate cu Hotărârea Consiliul Local Sânmartin, nr. 657/26.09.2024, din 1 ianuarie 2025, colectarea deșeurilor de la generatorii din comună se va face doar în baza contractelor individuale încheiate de localnici direct cu RER Vest”, a mai transmis compania.

Bihorenii care refuză să încheie un contract de salubritate cu operatorul autorizat pentru colectarea deșeurilor riscă amenzi între 500 și 1.000 de lei, prevăzute de Legea 101/2006.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!