Primăria Oradea "joacă" după cum îi cântă investitorii, chiar dacă asta înseamnă să-şi încalce propriile idei, anunţate şi lăudate.

Proiectul de amenajare a zonei de la capătul străzii Emilian Mircea Chitul, vizavi de clădirea municipalităţii, s-a schimbat total faţă de soluţia pe care un juriu al Primăriei a ales-o în urma unui concurs de idei. Investitorul care a adjudecat contractul, Lotus Center, n-a fost de acord cu proiectul pentru care a licitat, iar Primăria i-a permis să-l modifice. Aşa că zona de promenadă cu umbră asigurată de copaci, sub care trebuia "ascunsă" o terasă, a fost înlocuită cu un ditamai restaurantul care maschează clădirile din jur şi care oferă umbră doar... contra cost.

Soluţii pentru "Budi Bar" 

În vara anului 2013, Primăria a organizat un concurs internaţional de arhitectură menit să identifice soluţia optimă pentru reamenajarea zonei de pe malul drept al Crişului Repede cuprinsă între strada Emilian Mircea Chitul şi Piaţa Ferdinand. Până în 2010, aici funcţionase o terasă cunoscută orădenilor ca "La ţânţari" sau "Budi Bar", închisă tocmai pentru că aspectul ei nu era demn de centrul oraşului.

Arhitecţii au fost chemaţi să propună proiecte care să evidenţieze promenada, să fluidizeze traficul pietonilor şi bicicliştilor, să pună în valoare arhitectura zonei şi să cuprindă locuri de alimentaţie publică şi agrement. 

Concursul a atras 23 propuneri, iar juriul - condus de viceprimarul Mircea Mălan şi format din directoarea de atunci a Instituţiei Arhitectului Şef, Adriana Lipoveanu, doi arhitecţi din ţară şi unul din Ungaria - a desemnat câştigător proiectul orădeanului Daniel Bocuţ (foto). Pe locul doi s-a clasat italianul Marco Giglotti, iar pe III clujeanul Vlad Sebastian Rusu.

Mălan cel încântat 

Câştigătorul a propus construirea unei dale din beton la nivelul podului, cu forme curbate, ca un fel de balcon cu rol de promenadă, întins pe aproape 200 mp, până dincolo de defunctul Budi Bar. În mijloc, placa din beton urma să aibă o fantă prin care să iasă copaci care să asigure umbră trecătorilor, iar sub ea era prevăzut un restaurant, dar şi o toaletă publică. "Am amenajat zona ca o piatră de râu şlefuită de apă şi ancorată în mal", îşi explica Bocuţ viziunea, la acea vreme. Arhitectul propunea ca localul de la demisol să aibă 90 mp, iar terasa acestuia 170 mp.

"Proiectul desemnat câştigător este aerisit, aduce valoare zonei, este adaptabil la orice intervenţie ulterioară pentru reabilitarea malului Crişului Repede, podului Ferdinand sau a piaţetei. Mie mi-a plăcut în mod deosebit ideea construcţiei unei plăci la nivelul actualei pieţe, care rezolvă în mod fericit atât problema zonei pietonale, cât şi pe cea a spaţiului comercial", declara viceprimarul Mircea Mălan (foto) după finalizarea concursului. 

Ulterior, la festivitatea de premiere a câştigătorului, recompensat cu 7.000 lei, edilul şi-a reafirmat entuziasmul faţă de proiectul lui Bocuţ: "Corespunde foarte bine cu ceea ce ne-am propus noi să realizăm în această zonă: un proiect care să faciliteze traficul pietonal şi traficul cu bicicleta, care să fie din aceeaşi lume cu zona respectivă". 

La prima strigare 

În iunie 2014, Primăria a căutat un investitor dornic să materializeze proiectul, licitând concesionarea suprafeţei de 260 mp. Încă din caietul de sarcini, municipalitatea a precizat că investiţia va "respecta elementele principale ale proiectului câştigător", menţionând însă şi "posibilitatea modificării unor elemente şi soluţii constructive, dar care să nu modifice în ansamblu viziunea generală". Altfel spus, se puteau accepta mici schimbări, dar atât.

Alexandru Mudura Jr., patronul Lotus CenterDouă luni mai târziu, Primăria a atribuit contractul firmei Lotus Center, patronate de Alexandru Mudura jr. (foto), la preţul de 230 lei/mp/an, adică 59.800 lei anual. La licitaţie au mai fost două oferte, dar numai sub aspect formal, căci proveneau de la firme controlate tot de Mudura: Tradecenter şi Romexa.

În acelaşi an, Lotus Center a câştigat licitaţia şi pentru amenajarea unui restaurant la colţul podului Dacia, devenit între timp restaurantul Spoon. Semn că investitorul se concentra pe extinderea afacerilor pe malurile Crişului... 

Surprize, surprize

După atribuirea contractului, Primăria n-a mai suflat o vorbă despre investiţie. Nici măcar în 2018, când lucrările au început prin interzicerea accesului pietonilor şi tăierea tuturor copacilor, edilii n-au simţit nevoia să dezvăluie că, între timp, proiectul nu mai seamănă cu propunerea pentru care Bocuţ câştigase concursul.

Schimbarea a devenit clară săptămânile trecute, când Lotus Center a deschis localul, botezat Dock Bistro & Bar. În locul dalei din beton de culoare albă pe care orădenii urmau să se plimbe, a apărut un restaurant cu o structură metalică vopsită în negru, ridicat pe două etaje: unul la demisol, lângă promenada de pe Criş, celălalt la nivelul piaţetei. La fiecare, localul are câte o terasă: cea de la suprafaţă se întinde până în zona fostului Budi Bar, perimetru transformat acum într-un modest spaţiu verde, iar cea de la demisol e împrejmuită cu panouri de sticlă, pentru a putea fi folosită în toate anotimpurile. Construind un nivel la suprafaţă, Lotus Center a anihilat toată senzaţia de aerisire care îi plăcea viceprimarului Mălan...

Investitorul a mai refăcut scările şi rampa care coboară pe strada Emilian Mircea Chitul, pavându-le, la fel ca întreaga suprafaţă concesionată, cu porfir. Toaleta publică prevăzută în proiectul lui Bocuţ n-a mai fost făcută, iar cea veche din apropiere a fost desfiinţată. 

Proiectul propus de Daniel Bocuţ(imagine din proiectul propus iniţial de arhitectul Daniel Bocuţ)

Adjudecat şi modificat

Cum s-a ajuns aici? BIHOREANUL a aflat că, imediat după semnarea contractului cu Primăria, Lotus Center a cerut modificarea proiectului, pe motiv că un local de 260 mp este prea mic pentru a amortiza investiţia. 

Primăria a fost de acord şi, în schimb, i-a cerut investitorului doar două lucruri: noul proiect să fie realizat tot de Bocuţ şi să amenajeze şi suprafaţa de 90 mp, întinsă de la zona deja contractată până la podul Ladislau. Nu însă şi piaţeta unde era vechiul WC, care a fost cuprinsă în proiectul pentru reabilitarea Pieţei Ferdinand. 

În septembrie 2017, Consiliul Local a aprobat extinderea concesiunii la 350 mp, iar în decembrie proiectul modificat a primit autorizaţia de la Instituţia Arhitectului Şef. Fără ca cineva să-i anunţe şi pe orădeni că ar trebui să-şi ia gândul de la noul loc de promenadă...

Arhitect la strâmtoare

În timp ce reprezentanţii Lotus Center nu au răspuns solicitărilor scrise şi telefonice ale BIHOREANULUI de a explica modificările din proiect, arhitectul Bocuţ spune pe şleau cum au stat lucrurile. "Nu e evident ce s-a întâmplat? S-a organizat un concurs pentru că se dorea ceva anume şi, când investitorul a venit, a spus că nu investeşte milioane de euro ca să-şi scoată banii dintr-o cafenea micuţă", zice el.

Arhitectul susţine că Lotus Center a cerut de la bun început ca restaurantul să fie pe două niveluri, lucru care se putea face doar renunţând la promenada de la suprafaţă. "Am tras cât am putut ca să se păstreze conceptul iniţial. Dar dacă spuneam în continuare că nu fac compromisuri, investiţia nu se mai făcea deloc. Eu singur nu puteam să determin un investitor", zice el, confirmând că Primăria nu s-a opus dorinţei lui Mudura.

Întrebat dacă rezultatul final îl mulţumeşte, arhitectul are ezitări: "Normal că voiam să fac proiectul iniţial, şi ştiu că toată lumea la asta se aştepta, inclusiv colegii care au participat la concurs. Mulţumirea mea e că am reuşit să fac un investitor să edifice acel loc la un aspect cât mai plăcut".

Cât despre alegerea elementelor de culoare neagră, Bocuţ argumentează că, pentru unitate, a ales modelul deja folosit în centru pentru stâlpii de iluminat şi balustrade. Chit că şi acela e, la rându-i, discutabil...

Dock Bistro & Bar

"Investiţia nu se susţinea"

Fără s-o spună direct, viceprimarul Mircea Mălan dă de înţeles că încă de la semnarea contractului cu Lotus a acceptat că proiectul va fi schimbat, în ciuda caietului de sarcini care permitea doar mici modificări. "Concesionarul a spus că nu este dispus să facă o asemenea investiţie, pentru că nu se susţine, aşa că i-am oferit posibilitatea să modifice proiectul, dar i-am cerut să lucreze cu arhitectul câştigător. Aşa s-a ajuns la această variantă care corespunde atât urbanistic, pentru că este o lucrare de calitate, dar şi din punctul de vedere al unui investitor", spune Mălan. 

Costurile mari nu au fost date atât de amenajarea de la suprafaţă, cât de lucrările din subteran, pentru relocarea reţelelor şi realizarea fundaţiei, prin forarea unor piloţi de susţinere. În total, Lotus pretinde că a investit 1,5 milioane euro.

Primăria putea să caute o altă firmă, dispusă să respecte proiectul iniţial, sau să reliciteze un alt proiect, care ar fi atras şi alţi competitori, dar nici măcar n-a încercat. Mălan este convins că ar fi fost inutil: "La o licitaţie tot timpul se mai interesează lumea. Toţi cei cu care am discutat au spus că soluţia nu funcţionează economic". 

Dock Bistro and Bar

"Un proiect reuşit" 

Viceprimarul spune însă că organizarea concursului de arhitectură n-a fost cea mai bună decizie: "S-a văzut că este mai bună soluţia pe care am avut-o la restaurantul Spoon. Acolo am licitat proiectul plus execuţia (n.r. – la pachet) şi totul a fost gata mult mai repede, pentru că investitorii au venit cu un proiect asumat". 

Nici primarul Ilie Bolojan (foto) n-are regrete, chiar dacă zona arată complet diferit de proiectul iniţial. "Este un proiect reuşit şi aduce un plus de calitate în centrul oraşului. Discutăm de o investiţie privată care trebuie realizată în condiţii de rentabilitate. În afară de asta, nu am alte declaraţii", s-a rezumat edilul să spună BIHOREANULUI

Nici Mălan şi nici Bolojan nu lămuresc de ce n-au vorbit public despre modificarea proiectului. Probabil pentru că aspectul oraşului nu ţine de dorinţa orădenilor şi, după cum se vede, nici măcar de cea a municipalităţii pe de-a-ntregul. Mai degrabă de cea a investitorilor...


ÎNCURCAŢI DE PLOP
Masacru verde, de dragul localului

Primăria a mai îndeplinit fără obiecţii şi alte dorinţe ale Lotus Center. În 2017, BIHOREANUL a dezvăluit cum Direcţia Tehnică a toaletat brutal şi repetat un plop de lângă restaurantul Spoon, în zona Colegiului Naţional Emanuil Gojdu, investiţie a aceleiaşi firme, până când arborele s-a uscat. 

Administratorii restaurantului au cerut tăierea copacului sub pretextul că prezintă un risc pentru clienţi, iar Direcţia Tehnică s-a executat fără să supună solicitarea dezbaterii comisiei de specialişti anume adunaţi de Primărie pentru a soluţiona aceste cereri. După ce plopul s-a uscat, s-a văzut adevăratul interes al patronilor restaurantului, şi anume de a extinde terasa. 

Supărarea orădenilor iubitori de natură a fost cu atât mai mare cu cât plopul avea o valoare simbolică: el fusese "adoptat" de unul dintre cei mai renumiţi ecologişti ai oraşului, defuncta Anna Marossy.