"Bărbatul îşi ţine strâns îmbrăţişată femeia. Amândoi stau în faţa ferestrei cu vedere asupra oraşului. El este cu un cap mai mare decât ea. Acum e liniştit, stăpân şi câştigător. Mândru. Apusul le aparţine lor, pentru amândoi este cel mai frumos moment din zi. Trecutul nu este atât de departe de ei, dar pentru amândoi a fost misterios. Nimeni nu ştie unde pot duce căile neştiute de om...".

Sună ca un fragment dintr-un roman siropos de dragoste? Aşa şi este. Cu o diferenţă. Spre deosebire de alte cărţi, aceasta a fost făcută contra cost, la comandă!

Poveşti de vânzare

De la "Mândrie şi prejudecată" (Jane Austen) la "Anna Karenina" (Lev Tolstoi) şi "Pe aripile vântului" (Margaret Mitchell), fascinaţia poveştilor de dragoste a rezistat în timp. În ultimii ani, romane precum "The Notebook" şi "P.S. I Love You" au devenit best-seller-uri şi au fost transformate în filme, care, la rândul lor, au umplut sălile de cinema.

Pe această fascinaţie mizează şi iniţiatorii proiectului "My love story book" (Povestea noastră), care a demarat în Oradea în 2014 şi care, între timp, şi-a extins oferta şi pentru străinătate. Concret, cuplurile pot să-şi comande, contra cost, propriul "roman de dragoste" bazat pe povestea relaţiei lor.

Ideea i-a aparţinut Marcelei Matraku (foto), o tânără din Albania, care de 6 ani locuieşte în Oradea şi a studiat management la Universitatea Baptistă Emanuel. "Am venit aici după ce nişte amici din Oradea mi-au povestit despre oraş şi despre universitate. La noi în Albania, fiind o populaţie majoritar musulmană, nu avem universităţi creştine", povesteşte Marcela, care, între timp, a învăţat limba română.

Scriitori la secret

În urmă cu doi ani, tânăra a participat la un concurs în cadrul universităţii, în care trebuia să propună, în 5 zile, o idee de afacere. "Nunta celei mai bune prietene se apropia şi, în paralel, eu scriam o carte. A existat o legătură neobişnuită între aceste gânduri şi aşa mi-a venit ideea", zice Marcela. Firma Povestea Noastră SRL a luat fiinţă în august 2014 şi, de atunci, a produs aproape pe bandă 20 de romane.

Concret, tânăra din Albania colaborează cu mai mulţi aşa-zişi "ghostwriters", adică scriitori care nu-şi dezvăluie identitatea, din ţară şi din străinătate. "Absolvenţi de Litere şi Jurnalism", asigură Marcela. Povestea este scrisă de aceştia în urma unui "interviu" realizat cu cuplurile, care povestesc cât mai detaliat istoria relaţiei lor. Aşa au apărut cărţile, cu titluri nu prea originale, precum "Iubire îngâmfată", "De acum până în eternitate", "Sindromul Dragoste" ori "Stropi de iubire".

Nici despre scriitură nu se poate spune că este foarte ingenioasă, ba din contră, pe alocuri abundă în clişee. De exemplu, aşa sună un pasaj din cartea "Iubind din nou": "Ea a conştientizat afecţiunea lui evidentă. Simţind dulceaţa acelei după-amiezi de Joi, era fericită pentru decizia ei. Ce putea fi mai romantic şi plăcut decât să serbeze două zile de naştere în acelaşi timp: a ei şi a relaţiei lor. Acea zi de 1 Septembrie a fost nemaipomenită".

Poveste de 975 lei

Aspectele de genul acesta nu par să conteze, însă, pentru cuplurile care vor să-şi vadă povestea între coperţile unei cărţi. Mai ales când e vorba de coperţi personalizate din piele şi, pe deasupra, o "cutie elegantă de lux" în care poate fi păstrată. În plus, fiecare "roman" este şi ilustrat cu pozele tinerilor îndrăgostiţi. În schimbul poveştii lor "traduse" de alţii într-o carte, tinerii îndrăgostiţi plătesc 975 lei pe exemplar. Iar poveştile sunt, cumva, tipizate, fiind împărţite în cinci capitole, pe 32 de pagini, cărora li se adaugă 18 pagini cu fotografii.

Afacerea lansată de Marcela s-a dezvoltat, în mai puţin de un an având site-uri de prezentare online în română şi engleză, în timp ce "romanele" pot fi comandate şi în franceză, spaniolă, germană, maghiară şi, evident, albaneză. "Colaborăm cu ghostwriters din aceste ţări, care le scriu direct în acea limbă", precizează tânăra. Până acum, firma a produs 8 cărţi pe baza unor comenzi din străinătate.

Mai mult, recent, la Bucureşti, echipa din spatele proiectului a câştigat un premiu de 5.000 euro în cadrul Junior Achievement România, o organizaţie non-profit axată pe antreprenoriat. "Vom folosi banii pentru a ne dezvolta", zice Marcela. Pentru că, nu-i aşa, romantici incurabili se vor găsi tot timpul...


-          "Eu de fapt încercam să scap de tine, gândindu-mă cu atenţie la cum ar arăta viaţa mea fără tine".

-          "Chiar ai făcut asta?", Cristian se îndreptă cu curaj spre ea.

-          "Da, dar a fost în zadar", continuă ea, "chiar dacă în mintea mea am încercat să te înlocuiesc cu altcineva, nu am reuşit"

Fragment din cartea "Iubind din nou"