Şeful forţelor armate terestre din Thailanda, generalul Prayut Chan-O-Cha, a anunţat o lovitură de stat, joi, într-o declaraţie televizată, după şapte luni de criză politică. "Toţi thailandezii trebuie să rămână calmi şi funcţionarii trebuie să continue să lucreze ca de obicei", a adăugat el.

"Pentru ca această ţară să revină la normal", forţele armate "trebuie să preia puterea începând cu 22 mai, ora 16.30 " (12.30 ora României), a precizat el.

Generalul, care a declarat legea marţială marţi, a invocat violenţele din ţară care s-au soldat cu 28 de morţi de la începutul crizei, în toamnă.

"Toţi thailandezii trebuie să rămână calmi şi funcţionarii trebuie să continue să lucreze ca de obicei", a adăugat el.

Armata thailandeză a decretat marţi legea marţială în regat, care în decursul mai multor luni este afectat de o criză politică gravă şi manifestaţii antiguvernamentale, soldate cu 28 de morţi şi sute de răniţi.

Washingtonul a avertizat imediat că legea marţială decretată de către armata thailandeză este necesar să aibă un caracter "temporar" şi să nu afecteze democraţia.

"Toate părţile trebuie să respecte principiile democratice, inclusiv libertatea de exprimare", a declarat, citată într-un comunicat, purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat Jen Psaki, care a exprimat totodată îngrijorarea Washingtonului faţă de criza politică din Thailanda.