Decizie surprinzătoare pe marginea proiectului de unire a Oradiei cu comuna Sînmartin. Consiliul Local Sînmartin a hotărât luni că valabilitatea referendumului privind fuziunea prin absorbţie a comunei cu municipiul Oradea, care la nivelul comunei s-a soldat printr-un vot pro-unificare, a expirat la 9 mai 2016.

Consilierii locali sunt de părere că rezultatul consultării publice nu mai este valabil în condiţiile în care a trecut un an de la votul din 10 mai 2015. În consecinţă, aleşii au hotărât "aprobarea termenului de valabilitate de 12 luni a referendumului din 10 mai 2015 pentru consultarea cetăţenilor din comuna Sînmartin privind oportunitatea integrării comunei Sînmartin în perimetrul administrativ al municipiului Oradea".

Hotărârea a fost adoptată cu majoritate de voturi după ce proiectul a fost ţinut la secret, fără a fi discutat în comisiile de specialitate, şi a intrat direct în dezbaterea Consiliului Local. Şi mai surpinzător este faptul că iniţiativa "anulării" referendumului a aparţinut consilierilor liberali din comună, deci colegilor de partid ai iniţiatorului proiectului, primarul orădean Ile Bolojan.

"Consilierii PNL au venit cu un proiect care nu a fost dezbătut în comisii şi nici nu avea avizul secretarului Consiliului Local. Când am reclamat că nu este legal, consilierii din Comisia Economică  s-au retras ca să îşi dea avizul, după care proiectul a trecut la vot", a declarat pentru BIHOREANUL consilierul liberal Dorel Crăciun.

Contactat de BIHOREANUL, primarul Oradiei a condamnat decizia consilierilor comunali, considerând-o nelegală. "Un referendum local, indiferent despre speţă, odată validat, nu poate fi limitat ulterior printr-o altă hotărâre de Consiliu Local şi nici nu poate fi anulat printr-o hotărâre de Consiliu Local. Voinţa consilierilor nu poate prevala asupra voinţei cetăţenilor, exprimată prin referendum", a declarat Ilie Bolojan.