Din păcate, de ceea ce ne temeam nu am scăpat! Apelul celebrului Viorel Duru, preşedintele Comisiei de Licenţiere a Federaţiei Române de Fotbal, care a intentat şi la adresa clubului FC Bihor o contestaţie în ceea ce priveşte acordarea licenţei, a fost admis, astfel că, deşi au promovat pe teren, "roş-albaştrii" se văd în imposibilitatea de a evolua în prima divizie.

Precum în cazul FC Timişoarei şi al Gloriei Bistriţa, datoriile mai vechi ale clubului orădean au contat determinant şi, cu toate că bihorenii s-au încadrat în regulile cerute în primă fază (adică în iarnă, la finalul turului) de către FRF pentru obţinerea licenţei de primă ligă, noul regulament al FIFA, adoptat ulterior şi pe care se bazează Viorel Duru, le face probleme orădenilor.

Concret, Duru a contestat faptul că FC Bihor şi-a achitat cu întârziere datoriile în valoare de 6 miliarde de lei vechi. În loc să le fi achitat până la sfârşitul lui 2010, cum zice noul regulament al FIFA, datoriile au fost plătite până la data de 31 martie. În concluzie, deşi în primă fază Comisia pentru Acordarea Licenţei Cluburilor fusese de acord cu licenţa pentru Liga I, în urma contestaţiei lui Duru aceasta s-a retras.

"Apelul formulat de licenţiator, prin Directorul de licenţiere al FRF, împotriva Hotărârii nr. 25/17.05.2011, pronunţată de Comisia pentru Acordarea Licenţei Cluburilor, prin care s-a decis admiterea cererii de acordare a licenţei, înregistrată sub nr. 38/30.03.2011, şi s-a acordat licenţa clubului CS FC Bihor Oradea, a fost admis, hotărârea a fost desfiinţată şi s-a refuzat licenţa pentru Liga I clubului CS FC Bihor Oradea", se arată într-un comunicat al FRF.

De cealaltă parte, atât reprezentanţii autorităţilor locale, cât şi cei din conducerea FC Bihor susţin că această contestaţie este nedreaptă de vreme ce atunci când au depus dosarul de licenţiere normativul FIFA nu era în vigoare. "Nicăieri în lume o lege nu se aplică retroactiv, aşa că nici această regulă pe care o susţine domnul Duru nu are cum să fie aplicată în cazul nostru", a afirmat consilierul local Iulius Delorean, membru în AGA al FC Bihor.

Potrivit aceluiaşi comunicat al FRF, CSU Voinţa a primit licenţa pentru Liga 1, la fel şi AFC Săgeata Năvodari.

Din nefericire, deciziile Comisiei de Apel sunt definitive. Sistemul naţional de licenţiere a cluburilor nu intră în jurisdicţia unei curţi de arbitraj naţionale sau internaţionale, ori a instanţelor de drept comun, conform Regulamentului naţional de licenţiere a cluburilor.

Astfel, speranţele bihorenilor se leagă acum de data de 20 iunie, când Comitetul Executiv al Ligii Profesioniste de Fotbal se va reuni pentru a valida echipele care vor lua parte la ediţia viitoare de campionat a primei divizii. După cum a declarat însuşi preşedintele Ligii, Dumitru Dragomir, atunci va mai fi o ultimă tentativă de "acreditare" a echipelor FC Timişoara, Gloria Bistriţa şi FC Bihor Oradea pentru ediţia viitoare a Ligii I.