Decizie surprinzătoare a Guvernului Cioloş:  Proiectul de buget pentru 2016, prezentat de Ministerul Finanţelor, nu prevede niciun leu pentru construirea sau modernizarea lăcaşurilor de cult, deci implicit nici pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului.

Potrivit gandul.info, în 2016, Guvernul nu intenţionează să aloce niciun leu pentru construirea de biserici noi sau pentru modernizarea de biserici existente, măsura venind după ce, în 2014 şi 2015, guvernul condus de Victor Ponta a alocat în total 325 de milioane de lei (peste 72 de milioane de euro) pentru biserici.

Astfel, Secretariatul de Stat pentru Culte, din subordinea Secretariatului General al Guvernului, are prevăzut zero lei la bugetul pe 2016, pentru acest capitol de construire şi modernizare a bisericilor, inclusiv pentru sprijinirea activităţilor şi funcţionării bisericilor. În 2014, acest capitol bugetar beneficiase de 148 de milioane de lei, iar în 2015 de 177 de milioane de lei. Pentru 2017, este previzionată o alocare bugetară mult mai mică, de doar 12 milioane de lei, arată gandul.info.

Totuşi, bisericile primesc  în continuare plata salariilor personalului clerical de la bugetul de stat.

Statisticile prezentate în bugetul Guvernului arată că în România erau în construcţie 525 de biserici noi în 2014, 251 în 2015, iar pentru 2016 se prevăd 291 de biserici nou construite.

Un calcul inclus în bugetul de stat, care reflectă indicatorul de eficienţă a construirii de biserici noi în România, arată că în 2014 Guvernul a investit în medie 90.000 de lei pentru fiecare biserică nou construită, în 2015 această sumă a scăzut la 62.000 de lei, iar pentru 2016 este prevăzută o cheltuială medie de doar 28.000 de lei pe fiecare biserică nouă, arată sursa citată.

Digi 24.ro menţionează şi că  stoparea finanţării bisericilor din bani publici a fost una dintre solicitările protestatarilor care au ieşit în stradă în urmă cu o lună. Ei au mai cerut şi impozitarea averilor bisericeşti. Biserica Ortodoxă Română deţine aproape 80.000 de hectare de teren agricol şi păduri, dar şi numeroase restaurante, hoteluri, ferme şi fabrici.

"Suntem de acord nu numai să impoziteze veniturile, ci să şi renunţăm la salarii de la stat, dacă ni se dă înapoi ceea ce în mod abuziv ne-a luat statul ca proprietăţi. Noi nu avem nevoie să stăm cu mâna întinsă la stat tot timpul, dar statul să dea înapoi ceea ce a luat şi cu tot echilibrul acesta nu mai avem nevoie de salarii de la stat şi altele", a spus Patriarhul Daniel, conform sursei citate.

Pe de altă parte, proiectul de buget pe 2016 prevede cele mai mari creşteri pentru Apărare şi Interne, dar cresc şi bugetele Educaţiei şi Sănătăţii. Ministerul Comunicaţiilor ar urma să beneficieze de un buget dublu faţă de anul precedent, în timp ce cele ma multe minister înregistrează scăderi de bugete.