Nu toţi bihorenii vor sau pot să-şi petreacă vacanţele în hoteluri de cinci stele. Pasionaţii de natură, de pildă, caută oaze de linişte, în care să poată respira aer curat, să-şi gătească în aer liber şi să doarmă în corturi.

Aceştia au început să aibă şi în propriul judeţ opţiuni pentru vacanţe "eco", mult mai ieftine, pe deasupra, decât cele în hoteluri şi pensiuni. Pe lângă campingurile cu căsuţe din lemn şi cele pentru corturi, la Şuncuiuş a fost amenajată o tabără de rulote transformate în locuinţe estivale.

Ospitalitate de Remetea

Bihorenii pot merge cu cortul "la liber" în mai multe zone atrăgătoare din judeţ, dar vor trebui să-şi petreacă vacanţele fără a avea condiţii minime de igienă. Există, însă, şi câteva campinguri bine amenajate pentru fanii ieşirilor în natură. Unul dintre ele este Camping Turul din comuna Remetea. Pe 10.000 metri pătraţi de teren, gazdele oferă 50 de locuri pentru corturi, 40 de locuri pentru rulote şi 10 bungalouri pentru turişti. "Campinguri sălbatice sunt în mai multe locuri din Bihor. Dar turiştii n-au nici măcar un WC sau un coş de gunoi. Aici avem toalete, duşuri moderne, bucătărie cu aragaz şi frigider", spune Fila Istvan, administratorul complexului din Remetea.

Situat în Depresiunea Beiuşului, aproape de obiective turistice precum peştera Meziad şi peştera cu cristale de la Roşia, satul Remetea e ca un magnet pentru cei care vor să uite de agitaţia oraşului. Administratorul campingului spune că are atât oaspeţi români, cât şi străini, majoritari, cei mai mulţi din Olanda, Marea Britanie, Polonia, Italia, Germania şi chiar Statele Unite.

La Cascadă

Cei care ajung la Camping Turul cu rulota plătesc 15 lei/persoană/noapte, plus 20 de lei pentru rulotă. Căsuţele - fiecare dotată cu un pat matrimonial şi încă două supraetajate - costă 90 de lei pe noapte pentru două persoane, 110 lei pentru trei, respectiv 130 lei pentru patru persoane. Cu cortul, două persoane plătesc 45 de lei pe noapte, tarif în care este inclusă şi parcarea maşinii şi, evident, accesul la toate utilităţile, inclusiv la o bucătărie.

Un complex similar este deschis pe perioada verii şi în Vadu Crişului, unde turiştii pot vizita defileul Crişului Repede, o cascadă şi o peşteră. La Cascada Crişului, oaspeţii pot înnopta în şase căsuţe din lemn sau pot opta pentru locuri în rulote şi corturi. Cei care aleg bungalourile plătesc 60 de lei pe zi şi au acces inclusiv la bucătărie, iar cei de la rulote şi corturi, care plătesc câte 20 de lei pe zi, la toalete şi duşuri.

Rulote cu flori

Unic în Bihor, un alt camping, aflat în Şuncuiuş, le oferă celor amatorilor de vacanţe în natură, dar confortabile, un mic parc cu 18 rulote, înconjurate cu o mulţime de flori şi dotate chiar şi cu terase. "E singurul parc de acest fel din judeţ. Din câte ştiu, doar la Vama Veche mai există ceva asemănător. De altfel, anul trecut nişte bucureşteni ne-au şi confundat, făcându-şi rezervare la noi", spune Mircea Bradea, administratorul campingului "La rulote" situat într-o oază de verdeaţă, în zona Ciuntă.

Cele mai multe rulote sunt dotate cu toalete, dar în camping există şi grupuri sanitare, duşuri, precum şi o bucătărie cu terasă. "În sezon e plin. Avem şi o piscină supraterană în care turiştii se pot bălăci", spune Mircea. Potrivit acestuia, cazarea costă 30 lei/persoană/noapte. Mult mai puţin decât într-o pensiune, unde preţurile ajung chiar şi la 170 lei pentru o cameră dublă. Deci, astfel de vacanţe nu sunt doar "eco", ci şi economicoase...