Nu mai puțin de 17 polițiști de frontieră din Ártánd și din Nagykereki, punctele de frontieră corespondente celor românești Borș I și Borș II, au fost reținuți de procurorii din Ungaria, aceștia acuzându-i că au luat mită de la diverși cetățeni care trec granița, iar apoi au împărțit banii între ei în proporții convenite anterior.

Potrivit agenției ungare de presă MTI, au fost reținuți 17 polițiști de frontieră și un civil sub suspiciunea de luare de mită în formă calificată, în urma unei „operațiuni majore care a avut loc în la punctul de trecere a frontierei de la Ártánd, marţi seară”, acțiune în care au fost implicați aproximativ 300 de polițiști și de procurori. 

Polițiștii vizați lucrează în subordinea Poliției de Frontieră de la Biharkeresztes și ar fi comis în mod regulat acte de corupţie în timpul executării serviciului. Concret, cei 17 poliţişti de frontieră din punctele Ártánd şi Nagykereki au convenit, înainte de aprilie 2022, să accepte în mod regulat foloase necuvenite de la cei care trec graniţa, iar mai apoi, la ieşirea din tură, să distribuie banii obţinuţi într-o proporţie prestabilită, mai transmite MTI, citând un comunicat al Parchetului General Central de Investigaţii (KNYF). 

Sunt implicați și doi comandanți, și doi șefi de tură. Aceștia nu au acceptat în mod direct foloase necuvenite, dar şi-au ajutat subordonaţii în comiterea infracţiunilor repartizându-i pe benzile de circulaţie dorite, pe care existau şanse mai mari de a obţine bani din mită, mai informează sursa citată. Pentru asta și pentru că nu i-au raportat, șefii au fost recompensați și ei o parte din banii primiți ca șpagă. 

Parchetul Regional de Investigaţii de la Debrețin efectuează investigaţii pentru acceptarea de mită în formă continuată, săvârşită în grup organizat. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!