Inspectorul şcolar general, Dorel Luca, a anunţat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că Grădiniţa nr. 36, care a funcţionat până acum pe strada Roman Ciorogariu, s-a mutat în cartierul Luceafărul, într-un spaţiu aparţinând firmei Selina.

În cartierul Luceafărul funcţionează acum trei grupe cu un număr total de 47 de copii. Deşi la grădiniţa 36 erau înscrişi 71 de copii, nu toţi părinţii au acceptat să îi mute în noul sediu al grădiniţei.

După faptă, şi răsplată

Noua grădiniţă are o suprafaţă de 650 de metri pătraţi, şase săli de clasă, precum şi sală de mese şi bucătărie. Cea mai mare bulină roşie a primit-o, însă, pentru faptul că, timp de trei ani, nu va avea costuri de chirie. Firma Selina a acceptat să ofere în mod gratuit pe o perioadă de trei ani acest spaţiu, motiv pentru care Luca a ţinut să-i mulţumească public lui Beniamin Rus, patronul Selina.

În fostul amplasament al clădirii, pe strada Roman Ciorogariu, municipalitatea plătea o locaţie de 6.000 de lei lunar. „Să nu mai vorbim că şi dotările din acest spaţiu depăşesc suma de un miliard de lei vechi. De la fosta grădiniţă am adus doar o parte din mobilier", a mai spus inspectorul şcolar general, care a caracterizat condiţiile noii grădiniţe drept „extraordinare". „Cred că e cea mai modernă grădiniţă din Oradea", a mai spus el.

Ca o recompensă pentru gestul lui Rus, Dorel Luca a oferit contractul de catering firmei Selina. „Aduc mâncarea de la restaurantul lor, în cele mai bune condiţii. Am semnat un contract de colaborare pentru că, beneficiind de acest spaţiu, mi se pare de bun simţ să dau Selinei ocazia să aducă mâncarea", a declarat Luca. Inspectorul a precizat că nici nu se punea problema ca o altă firmă să ofere aceste servicii mai ieftin, pentru că alocaţia de hrană pentru micuţii de la grădiniţă e fixă, de 6 lei pe zi.

Prima grădiniţă Waldorf din Oradea

Beneficiind de acest spaţiu, Dorel Luca a decis să stabilească tot aici şi Grădiniţa Waldorf, care va începe să funcţioneze, în premieră pentru Oradea, din toamnă. Aceasta va avea tot trei grupe, două de limba română şi una de limbă maghiară. „E clar un avantaj, pentru că grădiniţele din zonă nu au secţii maghiare", a precizat inspectorul general.

Eugenia Drăgoi, una din educatoarele care vor preda la grădiniţa Waldorf, a explicat şi activităţile zilnice ale copiilor care vor merge la noua grădiniţă. Ei vor începe fiecare zi prin joc liber. „E esenţial, pentru că între 3 şi 7 ani e perioada specifică jocului, nu învăţatului".

Apoi, micuţii vor face aşa-numitele jocuri de tranziţie, în care îşi vor folosi doar degetele. Fiecare masă va fi precedată de o „zicere". „Aceasta nu este o rugăciune, ci doar o afirmaţie de mulţumire pentru ce au pe masă", a explicat educatoarea. În plus, fiecare zi a săptămânii va avea activităţi specifice. „Lunea este ziua legată de vorbire, marţea de acţiune şi tot aşa. Vor face desen, activităţi gospodăreşti şi multe jocuri în cerc", a mai spus Drăgoi.

O altă diferenţă între grădiniţele tradiţionale şi cea Waldorf este faptul că, indiferent de anotimp, copiii de la grădiniţa de model nemţesc se vor juca în aer liber timp de o oră. „Cum altfel să se călească micuţul?", întreabă retoric educatoarea. Dar pentru ca acest lucru să fie posibil, până în toamnă, Selina s-a angajat să amenajeze şi curtea grădiniţei, care în prezent nu are niciun spaţiu verde.

Înscrierile la grădiniţa Waldorf încep de miercuri şi ţin până la data de 10 martie. „Deja avem 43 de cereri", a spus educatoarea. În noua grădiniţă se mai pot înscrie, deci, doar 17 copii.

În ce priveşte locul ales de IŞJ pentru grădiniţa Waldorf, organizatorii sunt mulţumiţi şi... nu prea. În timp ce educatoarele spun că, după ce va fi amenajată şi curtea, locul va fi numai bun pentru desfăşurarea micuţilor, iniţiatorii proiectului au şi obiecţii. „Într-o grădiniţă Waldorf, nu sunt permise desenele pe pereţi, pentru că micuţul trebuie să îşi dezvolte singur imaginaţia, nu să primească un desen gata conceput", a explicat pentru BIHOREANUL Alexandru Nicolici, unul dintre cei care au pus proiectul primei grădiniţe Waldorf pe roate, făcând referire la faptul că noua grădiniţă are pereţii pictaţi.

Totuşi, grupul de orădeni care au iniţiat proiectul sunt bucuroşi că iniţiativa lor are finalitate. „Suntem zeci de oameni în spatele acestui proiect şi ţinem să-i mulţumim domnului Luca pentru ajutorul şi disponibilitatea sa", a spus Florica Opriş, o altă iniţiatoare a proiectului.

Citiţi mai multe despre prima grădiniţă Waldorf din Oradea în materialul Grădiniţa libertăţii