Deşi Curtea Consituţională a respins două ordonanţe ale Guvernului Boc care permiteau politizarea instituţiilor deconcentrate, acelaşi Guvern pregăteşte o a treia Ordonanţă similară. „Este o sfidare faţă de Constituţie", a declarat deputatul PNL de Bihor, Lucia Varga.

Parlamentarul critică PDL pentru că a înlocuit aproximativ 1.000 de directori de instituţii deconcentrate cu alte persoane care „n-au nicio legătură cu administraţia publică şi a căror singură calitate este cea de membru de partid". Din cauză că mulţi directori daţi jos din funcţie s-au adresat instanţelor şi au avut câştig de cauză, într-o singură instituţie sunt plătite din bani publici două salarii de directori. „De ce nu plăteşte domnul Boc aceste greşeli?", s-a întrebat retoric deputatul.

Varga mai pune sub îndoială obiectivismul directorilor „purtători de carnet portocaliu" în momentul în care evaluează persoanalul din instituţie. „Iar această evaluare stă la baza disponibilizărilor", a mai spus parlamentarul.

Pe lângă faptul că se plătesc câte două salarii, Varga a mai dat un exemplu de consecinţă a politizării: blocarea instituţiilor. „Apele Române şi Agenţia pentru Protecţia Mediului sunt complet blocate, pentru că ordonanţa care i-a numit în funcţie pe directorii lor nu mai e în vigoare".