Deputatul PNL Lucia Varga, fost secretar de stat în Ministerul Mediului în perioada 2005-2008, a anunţat că, luni, va propune ministrului Laszlo Borbely amendarea Legii privind statutul ariilor protejate şi a parcurilor naturale astfel încât Ministerul să finanţeze delimitarea în teren a ariilor protejate de perimetrele în care va fi permisă desfăşurarea de activităţi economice.

Scopul delimitării este dublu: "Pe de o parte proprietarii de terenuri din ariile naturale protejate şi din parcurile naturale trebuie să poată fi despăgubiţi întrucât nu-şi pot folosi proprietăţile, iar pe de altă parte trebuie ca investitorii care intenţionează să dezvolte activităţi economice în apropierea acestor zone să cunoască unde anume pot derula investiţiile fără să încalce legea".

"Voi anunţa cele două amendamente întâi printr-o interpelare adresată luni domnului ministrul Laszlo Borbely şi, tot luni, le voi depune în comisia de administraţie publică, amenajarea teritoriului şi echilibru ecologic", a anunţat fostul secretar de stat.

Lucia Varga a afirmat că numeroşi locuitori care deţin terenuri pe suprafaţa celor 17 arii naturale protejate şi a Parcului Natural Munţii Apuseni din Bihor i-au semnalat că nu-şi pot folosi proprietăţile, iar investitorii interesaţi de turism în aceste zone că nu ştiu cu exactitate unde încep şi unde se termină aceste zone protejate, motiv pentru care "este necesară delimitarea lor în teren, de către topografi, cu compasul, cum se spune, şi nu doar pe hârtie".

"Eu sunt liberală şi, deci, apăr dreptul de proprietate, dar sunt şi ecologistă, şi, deci, interesată de conservarea patrimoniului natural. Ca atare, singura soluţie corectă pentru proprietari, dar şi pentru investitori, este ca aceste perimetre să fie delimitate faptic", a argumentat deputatul bihorean.

Lucia Varga a adăugat că speră ca şi parlamentarii PDL şi UDMR din judeţul Bihor să susţină aceste amendamente. "În caz contrar, cetăţenii din Bihor care nu-şi pot folosi proprietăţile sau care nu pot face investiţii în aceste zone au dreptul să ştie cine sunt cei care nu ţin cont de interesele lor. Dar eu sper că nu vor fi probleme cu susţinerea acestor amendamente", a conchis fostul secretar de stat de la Ministerul Mediului.