După ce a fost nevoit să-şi dea demisia din funcţia de preşedinte al Federaţiei Patronilor, Ioan Lucian nu vrea să renunţe la şefie, chit că a îngropat organizaţia patronală prin propriile acţiuni din ultimii ani. El a fost reales, marţi, de către Adunarea Generală a organizaţiei în funcţia de preşedinte, în vreme ce oamenii de afaceri serioşi, sătuli de Lucian, îşi înfiinţează o nouă organizaţie patronală.

Micula, onorific

Potrivit unui comunicat trimis de Federaţia Patronilor Bihor, în conducere au mai fost aleşi Viorel Micula, în funcţia de preşedinte de onoare, Adrian Rotar (director general al European Drinks), în funcţia de prim vicepreşedinte şi Octavian Bara (reprezentanţa de maşini Autobara) şi Sorina Bradea (preşedinta Fundaţiei Alternative România) - vicepreşedinţi.

Neoficial, BIHOREANUL a aflat că, în încercarea disperată de a reabilita imaginea compromisă a Federaţiei Patronilor, Ioan Lucian l-a convins pe magnatul Viorel Micula să preia funcţia de preşedinte de onoare deşi aceasta era deja ocupată de unul dintre fondatorii federaţiei, omul de afaceri Vasile Pop, fost consilier local. În speranţa că va acoperi găurile financiare ale organizaţiei, Lucian i-a oferit milionarului orădean direct funcţia de preşedinte fără ca acesta să fi fost iniţial membru al federaţiei.

De asemenea a fost aleasă componenţa Colegiului Permanent al Federaţiei Patronilor, din care fac parte Ioan Gavriş, Sorin Tebieş, Rodica Tulvan, Adrian Rotar, Octavian Bara, Florin Balint, Livia Elena Floti, Sorina Bradea, Vasile Fonoage, Marcel Şumălan şi Maria Sabin.

Potrivit comunicatului, conducerea organizaţiei a fost aleasă pentru următorii patru ani. "Principalul obiectiv al noii conduceri este realizarea celor cinci proiecte în valoare de aproximativ 4,5 milioane de euro, în care Federaţia Patronilor Bihor este implicată", se mai arată în informarea citată.

Au fugit de Lucian

Deşi prezentată ca un succes, realegerea lui Ioan Lucian la şefia Federaţiei Patronilor Bihor, ascunde de fapt un eşec al organizaţiei patronale, aduse de acesta în pragul falimentului. Constatând proporţiile dezastrului, cei mai importanţi membri ai FPB s-au retras din federaţie, cu scopul declarat de a înfiinţa, în mai puţin de două săptămâni, Asociaţia Firmelor Bihorene, o organizaţie patronală nouă.

Potrivit unor surse din mediul economic, noua asociaţie a strâns deja 50 de membri fondatori, care adună o cifră de afaceri impresionantă - 800 milioane de euro - şi un număr cumulat de aproape 13.000 angajaţi.

BIHOREANUL a prezentat, nu o dată, situaţia dezastruoasă în care Ioan Lucian a reuşit să aducă Federaţia Patronilor Bihor. Datoriile organizaţiei depăşesc 7 miliarde de lei vechi, la care se adaugă compromiterea unui proiect româno-maghiar finanţat cu 325.000 de euro din fonduri europene, care prevedea editarea publicaţiei "Împreună bussines", şi periclitarea unui altuia de 4 milioane de euro întocmit cu Camera de Comerţ şi Industrie Debrecen.