Administraţia Bazinală de Apă Crişuri a demarat două noi proiecte ce vizează modernizarea infrastructurii de protecţie împotriva inundaţiilor, ambele în parteneriat cu direcţii de apă din Ungaria, mai precis cu Tivizig Debrecen, respectiv cu Kovizig Gyula.

Unul din proiecte vizează râul Crişul Negru, pe teritoriul comunei Avram Iancu, şi presupune reconstrucţia cantonului de la Şomonta, precum şi a anexelor acestuia, racordarea lui la energie electrică, asfaltarea accesului rutier pe o lungime de 6,5 km, respectiv achiziţionarea unei staţii automate pentru măsurarea debitelor la polderul Tămaşda.

În cel de-al doilea proiect e cuprins râul Crişul Repede pe teritoriul localităţilor Toboliu şi Tărian şi presupune, de asemenea, reconstrucţia unui canton, mai precis a celui de la Toboliu, dar şi crearea accesului rutier pe o lungime de 4,5 km în aval de Sântion, până la cantonul Tărian.

Fiecare proiect are o valoare de 300.000 de euro, contribuţia ABA Crişuri fiind, în total, de 12.000 de euro. Ambele proiecte au o durată de doi ani, urmând să fie finalizate la sfârşitul anului 2014.